Linkovi

Kušner pohvalio razvoj Beograda, ali i podršku Srbije Izraelu


Džared Kušner, arhivska fotografija . (AP Photo/Alex Brandon)
Džared Kušner, arhivska fotografija . (AP Photo/Alex Brandon)

Džared Kušner, zet Donalda Trampa objavio je na Instagramu nove projekcije kako bi trebalo da izgleda kompleks Generalštaba, dan pošto se u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sredinom maja objavljeno je da je Kušnerova firma Affinity potpisala ugovor sa Vladom Srbije o revitalizaciji kompleksa Generalštaba, i da će na tom mestu graditi luksuzni kompleks i memorijal za žrtve NATO bombardovanja. Detalji ugovora nisu poznati, kao ni vrednost investicije. Kušner je ranije rekao da je projekat vredan 500 miliona dolara i da će Srbija dobiti 22 odsto profita.

Trampov zet je na Instagramu objavio nove crteže "budućeg projekta u Beogradu", uz poruku da je nedavno bio u poseti i da je "impresioniran živošću i razvojem grada".

Kušner je takođe objavio i nekoliko "zanimljivosti" o Srbiji - na primer da je imala "rast od 4,7 odsto BDP-a u prvom kvartalu što je najbrži rast u Evro zoni".

Naveo je i da je turizam u Srbiji porastao za 79 odsto od 2019. godine, i da će Beograd biti domaćin izložbe Ekspo 2027.

Trampov zet, koji je inače imao funkciju višeg savetnika u Beloj kući i bavio se Bliskim istokom, pomenuo je i poziciju Srbije prema jednom od gorućih pitanja.

"Srbija snažno podržava Izrael, posebno u aktuelnom konfliktu", napisao je Kušner.

Pomenuo je i da će "Beograd napredovati ka svetloj budućnosti i istovremeno se sećati prošlosti kroz memorijal za žrtve bombardovanja 1999. i muzej".

Kušner je objavu na Instagramu završio na srpskom - i napisao "Živeli!".

Kako će projekat izgledati i šta će sve biti na mestu Generalštaba, koji inače ima status spomenika kulture i uživa posebnu zaštitu, poznato je samo iz izjava zvaničnika koji su pominjali stambeni kompleks, luksuzni hotel i memorijal.

Protiv izgradnje luksuznog hotela na mestu Generalštaba pobunio se deo javnosti u Srbiji - od stručnjaka i Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), do opozicionih stranaka poput Ekološkog ustanka i Nove DSS, a najavljeni su i protesti.

XS
SM
MD
LG