Linkovi

Četiri dana srpskog filma u Vašingtonu


Filmovi u konkurenciji za nagrade na predstojećem Festivalu srpskog dugometražnog igranog filma (Foto: Orfelin Circle)
Filmovi u konkurenciji za nagrade na predstojećem Festivalu srpskog dugometražnog igranog filma (Foto: Orfelin Circle)

Prvi veliki Festival srpskog dugometražnog igranog filma u Vašingtonu biće održan u naredna četiri dana, na nekoliko lokacija u glavnom gradu SAD, a publika će imati priliku da vidi devet filmskih ostvarenja i upozna neke od glumaca, kao i reditelje pojedinih filmova.

“Trudili smo se da dovedemo predstavnike svih filmova koji su na programu. Uprkos ograničenom budžetu i velikoj zauzetosti naših umetnika, uspeli smo da obezbedimo dolazak troje glumaca i čak tri reditelja”, kažu iz neprofitne organizacije Krug Orfelin”, koja je u poslednje dve decenije, od osnivanja 2004. godine, organizovala brojne kulturne događaje, između ostalog, promocije knjiga, koncerte, pozorišne predstave i nekoliko festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Festival otvara film reditelja Koste Đorđevića “Sunce mamino”, u kojem glavnu ulogu tumači Branka Katić, a biće prikazana i ostvarenja: Radnička klasa ide u pakao, reditelja Mladena Đorđevića, Ruski konzul (Miroslav Lekić), Bauk (Goran Radovanović), Što se bore misli moje (Milorad Milinković), Komedija na tri sprata (Sandra Mitrović), Nedelja (Nemanja Ćeranić) i Ala je lep ovaj svet (Filip Čolović).

Pored ovih filmova, u petak će biti održana i specijalna projekcija prve dve episode mini TV serije “Sablja” (reditelji Goran Stanković i Vladimir Tagić), koja se bavi događajima u vezi sa atentatom na prvog demokratski izabranog premijera Srbije dr Zorana Đinđića.

Šest filmova su u takmičarskom programu festivala (Komedija na tri sprata i Ala je lep ovaj svet su u revijalnom delu), a stručni žiri odrediće nagrade u kategorijama najbolji glumac, glumica i reditelj. Posetioci će tokom festivala glasati za najbolji film.

Svi ovi filmovi već iza sebe imaju zapažene rezultate na festivalima na Balkanu. Što se bore misli moje (2023) i Ruski konzul (2024) su dva poslednja srpska kandidata za Oskara, reditelj i scenarista filma "Radnička klasa ide u pakao" Mladen Đorđević dobio je prvu nagradu na Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, dok je glumačka ekipa serije “Sablja” u aprilu dobila nagradu za specijalnu interpretaciju na festivalu „Canneseries“ u Kanu.

Uz filmove iz takmičarskog programa, festival će imati i neke prateće manifestacije na kojima će se publici predstaviti srpski filmski stvaraoci, koji će pored druženja sa publikom, imati priliku da govore o statusu srpskih filmskih radnika i njihovih ostvarenja u Americi, kao i da razmatraju mogućnosti za unapređenje tog statusa.

Od glumaca očekuje se dolazak Tamare Krcunović, koja igra u dva ostvarenja - Radnička klasa ide u pakao i Što se bore misli moje. Pored nje, gost festivala će biti Nada Janić (Macanković), koja igra u filmu Ruski konzul, za kojim vlada ogromno interesovanje. Američki glumac srpskog porekla Džek Dimić (Željko Dimić) dolazi na festival u ulozi jednog od članova žirija.

Od reditelja, očekuje se dolazak Goran Radovanovića, čiji će Bauk imati svoju američku premijeru na festivalu, a pored njega i Kosta Đorđević, reditelj filma koji otvara festival, kao i Goran Stanković, jedan od reditelja serije “Sablja”, koji dolazi i kao član žirija.

XS
SM
MD
LG