Linkovi

Srbin i Rumun slali američkim zvaničnicima lažne dojave o bombama, masovnim pucnjavama i ubistvima


Nemanja Radovanović (Foto: United States Secret Service)
Nemanja Radovanović (Foto: United States Secret Service)

Srpski državljanin Nemanja Radovanović tereti se da je bio deo višegodišnje zavere koja obuhvata lažne prijave telefonom i pretnje bombama Amerikancima među kojima su bili visoki zvaničnici vlade, objavili su tužioci u Vašingtonu.

Prema optužnici, Radovanović i drugi bili su deo zavere koja je počela najkasnije u decembru 2020. godine i trajala do januara 2024. Kako navode američki mediji, na meti su mu se našli i bivši predsednik i članovi Kongresa.

Tomaš Sabo (26) iz Rumunije i Nemanja Radovanović (21) iz Srbije optuženi su po jednoj tački za zaveru, 29 tačaka za pretnje i lažne informacije u vezi sa eksplozivom i četiri tačke za pretnje u spoljnoj razmeni, navodi se u saopštenju Tajne službe.

Oni su, kako se navodi u optužnici, pribavili lične podatke, kućne adrese svojih žrtava, a zatim lažno prijavljivali hitne slučajeve kako bi im policija došla na vrata.

Pozivi su takođe uključivali pretnje o masovnoj pucnjavi u sinagogama u Njujorku i da će se podmetnuti eksploziv na američkom Kapitolu i na univerzitetu, navodi se u optužnici. Federalna velika porota u Vašingtonu predala je optužnicu prošlog četvrtka.

U sudskim spisima u Vašingtonu nije navedeno da li su Sabo ili Radovanović uhapšeni ili ih zastupaju advokati. U sudskom podnesku uz njihovu optužnicu navodi se da su istražitelji verovali da su prošle nedelje bili u različitim stranim zemljama. Portparo američkog tužioca odbio je da precizira detalje.

U optužnici se navodi da im je ne meti bilo 40 privatnih lica, ali i 61 političar, među njima članovi Kongresa, zvaničnici izvršne vlasti, visoki zvaničnici federalnih agencija.

U decembru 2023. i januaru 2024. Radovanović je navodno pozivao vladine agencije da lažno prijavi ubistva i samoubistva ili otmice u kućama američkih senatora, članova Predstavničkog doma i državnih zvaničnika, navodi se u optužnici. Jedan od poziva doveo je do saobraćajne nesreće sa povređenima, navodi se u optužnici.

Optuženi se terete i da su uputili pretnje bombama četiri kompanije, četiri verske institucije i jednom univerzitetu.

Sabo je navodno bio organizator i moderator grupa u kojima su zaverenici međusobno komunicirali.

„Lažno prijavljivanje telefonom nije šala bez žrtava, ugrožava ljude, troši dragocene policijske resurse i nanosi značajnu emocionalnu traumu“, rekao je američki tužilac Metju Grejvs.

„Optužbe pokazuju koliko ozbiljno FBI shvata ovo krivično delo, što može da spreči resurse za sprovođenje zakona da dođu do ljudi kojima su zaista potrebni, kao i da dovede živote u opasnost“, rekao je pomoćnik direktora FBI Dejvid Sundberg.

Kako navodi CBS, FBI je prijavio porast broja poziva krajem 2023. i početkom 2024, a neke od meta su bile povezane sa sudskim sporovima protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Lažni poziv za hitne slučajeve primljen je u vezi sa pucnjavom u kući sutkinje Tanje Čatkan, u slučaju Trampovog mešanja u izbore u Vašingtonu. Specijalni tužilac Džek Smit takođe je bio na meti lažnog poziva hitne pomoći na Božić 2023.

XS
SM
MD
LG