Linkovi

Venecuelanska opozicija tvrdi da ima dokaze o pobedi, prva žrtva na demonstracijama


Liderka venecuelanske opozicije Marija Korina Mačado i opozicioni predsednički kandidat Edmundo Gonzales dižu ruke tokom konferencije za novinare u Karakasu, Venecuela, 29. jula 2024.
Liderka venecuelanske opozicije Marija Korina Mačado i opozicioni predsednički kandidat Edmundo Gonzales dižu ruke tokom konferencije za novinare u Karakasu, Venecuela, 29. jula 2024.

Opozicija u Venecueli tvrdi da ima dokaz da je njen kandidat Edmundo Gonzales pobedio predsednika Nikolasa Madura na predsedničkim izborima u nedelju, pošto su ulične demonstracije proglašenja pobede aktuelnog šefa države odnele prvu žrtvu.

Gonzales i opoziciona liderka Marija Korina Mačado rekli su novinarima u ponedeljak da su dobili više od 70 odsto popunjenih listića sa glasanja koji pokazuju da je Gonzales osvojio više od šest miliona glasova, dok je Maduro osvojio preko dva miliona glasova.

Gonzales i Mačado su svoje tvrdnje objavili nekoliko sati nakon što je izborno veće Venecuele, koje kontroliše Maduro, objavilo da je predsednik pobedio na izborima sa 51 odsto glasova u poređenju sa 44 odsto za Gonzalesa. Rezultati saveta su u velikoj meri bili u suprotnosti sa izlaznim anketama birača koje su pokazivale da je Gonzales pobedio sa velikom razlikom.

Rezultati nisu uključivali rezultate glasanja iz pojedinačnih biračkih centara, za koje su izborni nadzornici rekli da su ključni za utvrđivanje tačnosti prebrojavanja glasova.

Demonstrantkinja reaguje u trenutku kada molotovljevi kokteli padaju na tlo ispred snaga bezbednosti tokom protesta protiv izbornih rezultata u Puerto La Kruzu, Venecuela, 29. jula 2024.
Demonstrantkinja reaguje u trenutku kada molotovljevi kokteli padaju na tlo ispred snaga bezbednosti tokom protesta protiv izbornih rezultata u Puerto La Kruzu, Venecuela, 29. jula 2024.

Objava Madurove pobede u ponedeljak nešto posle ponoći izazvala je proteste u glavnom gradu Karakasu i širom Venecuele, a stanovnici su lupali u šerpe i tiganje tokom cele noći i do kasno ujutru. Širom zemlje je srušena najmanje jedna statua Uga Čaveza, Madurovog pokojnog prethodnika i političkog mentora.

Demonstranti su se suočili sa policajcima koji su ispaljivali suzavac kako bi rasterali masu. Najmanje jedna osoba je ubijena u severno-centralnoj državi Jarakuj.

Uoči izbora, Madurov režim je uhapsio na desetine opozicionih aktivista u kampanji. Vlada je, da bi suzbila izlaznost birača, dozvolila na samo 69.000 broj Venecuelanaca sa pravom glasa u inostranstvu, od skoro pet miliona onih koji su se iselili iz Venecuele.

Mačado je pozvala pristalice opozicije da održe demonstracije u utorak u Karakasu.

International community calls for Venezuelan elections verification as manipulation claims grow
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:09 0:00

Najavljeni rezultati su u ponedeljak dočekani sa skepticizmom nekoliko južnoameričkih suseda Venecuele. Predsednik Čilea Gabrijel Borić rekao je da je "teško poverovati" u rezultate izbora. Ministri spoljnih poslova Argentine, Kostarike, Ekvadora, Gvatemale, Paname, Paragvaja, Perua, Dominikanske Republike i Urugvaja objavili su zajedničko saopštenje pozivajući na transparentno prebrojavanje glasova, navodeći da je to jedini način da se osigura da rezultati poštuju volju venecuelanskih glasača.

Ministar spoljnih poslova Venecuele Ivan Gil odgovorio je na kritike opozivom diplomata te zemlje iz Argentine, Kostarike, Paname i Perua, kao i Čilea, Dominikanske Republike i Urugvaja.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je: "Imamo ozbiljnu zabrinutost da objavljeni rezultat ne odražava volju ili glasove naroda Venecuele".

Ali Maduro je dobio podršku levičarskih lidera na Kubi, u Nikaragvi, Rusiji, Boliviji i Hondurasu, koji su aplaudirali njegovoj pobedi.

Maduro završava svoj drugi predsednički mandat, a glasanje u nedelju predstavljalo je njegov najteži izborni izazov. Zemlja bogata naftom je zaglibljena u haosu pod Madurovom autokratskom vladavinom od preuzimanja vlasti nakon Čavezove smrti 2013, sa milionima ljudi koji beže od rastuće inflacije, oskudice hrane i gladi.

Gonzales je diplomata u penziji koji započeo u kampanju u aprilu nakon što je Vrhovni sud Venecuele blokirao Mariju Korinu Mačado u nameri da se kandiduje.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG