Linkovi

SAD priznale opoziciju kao pobednika predsedničkih izbora u Venecueli


Marica Fernandez stoji ispred pritvornog centra nacionalne policije Boleita pošto je njen partner priveden tokom protesta opozicije protiv zvaničnih rezultata predsedničkih izbora, u Karakasu, 1. avgusta 2024.
Marica Fernandez stoji ispred pritvornog centra nacionalne policije Boleita pošto je njen partner priveden tokom protesta opozicije protiv zvaničnih rezultata predsedničkih izbora, u Karakasu, 1. avgusta 2024.

Vlada SAD u četvrtak je priznala kandidata venecuelanske opozicije Edmunda Gonzalesa za pobednika predsedničkih izbora u toj južnoameričkoj zemlji, diskreditujući rezultate koje je objavila državna izborna komisiju u kojima je predsednik Nikolas Maduro proglašen pobednikom.

"S obzirom na brojne dokaze, Sjedinjenim Državama i, što je najvažnije, narodu Venecuele je jasno da je Edmundo Gonzales Urutija osvojio najviše glasova na predsedničkim izborima u Venecueli 28. jula", rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken u saopštenju.

Nacionalni izborni savet proglasio je Madura pobednikom na nedeljnim izborima, ali predsednikov glavni protivnik Gonzales i opoziciona liderka Marija Korina Mačado rekli su da su dobili više od dve trećine rezultata sa birališta, koje je svaka elektronska glasačka mašina štampala po zatvaranju biračkih mesta.

Rekli su da bi objavljivanje podataka o tim rezultatima dokazalo da je Maduro izgubio.

Saopštenje američke vlade usledilo je usred diplomatskih napora da ubedi Madura da objavi rezultate izbora i sve više poziva na nezavisnu reviziju rezultata, prema zvaničnicima iz Brazila i Meksika.

Demonstranti protestuju zbog spornih rezultata predsedničkih izbora u Venecueli ispred konzulata Venecuele u Bogoti, u Kolumbiji, 1. avgusta 2024.
Demonstranti protestuju zbog spornih rezultata predsedničkih izbora u Venecueli ispred konzulata Venecuele u Bogoti, u Kolumbiji, 1. avgusta 2024.

Vladini zvaničnici Brazila, Kolumbije i Meksika bili su u komunikaciji sa Madurovom administracijom kako bi ga ubedili da pokaže liste glasova sa nedeljnih izbora i omogući nepristrasnu verifikaciju, rekao je zvaničnik brazilske vlade agenciji Asošiejted pres u četvrtak.

Zvaničnici su rekli vladi Venecuele da je pokazivanje podataka jedini način da se otkloni svaka sumnja u rezultate, rekao je brazilski zvaničnik, koji je tražio da ne bude identifikovan zbog nedostatka ovlašćenja da javno govori o diplomatskim naporima.

Meksički zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman iz istog razloga, potvrdio je da su predstavnici tri vlade razgovarale o tom pitanju sa Venecuelom, ali nije izneo detalje.

Ranije je predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador rekao da planira da razgovara sa predsednikom Brazila Luisom Inasijom Lulom da Silvom i predsednikom Kolumbije Gustavom Petrom i da njegova vlada veruje da je važno da se dokazi o izbornim rezultatima objave.

Kasnije u četvrtak, vlade Brazila, Kolumbije i Meksika zajednički su pozvale izborne vlasti Venecuele da "brzo reaguju i javno objave" detaljne podatke o glasanju, ali nisu potvrdile bilo kakve diplomatske napore da ubede Madurovu vladu da objavi rezultate glasanja.

U ponedeljak, pošto je Nacionalni izborni savet proglasio Madura za pobednika izbora, hiljade pristalica opozicije izašlo je na ulice. Vlada je saopštila da je uhapsila stotine demonstranata, a organizacija za ljudska prava Foro Penal sa sedištem u Venecueli saopštila je da je ubijeno 11 ljudi. Narednog dana uhapšeno je još desetine, uključujući bivšeg opozicionog kandidata Fredija Superlana.

Porodice se okupljaju ispred pritvorskog centra Nacionalne policije Boleita nakon što su njihovi najmiliji privedeni poslednjih dana tokom protesta opozicije protiv zvaničnih rezultata predsedničkih izbora, u Karakasu, Venecuela, 1. avgusta 2024.
Porodice se okupljaju ispred pritvorskog centra Nacionalne policije Boleita nakon što su njihovi najmiliji privedeni poslednjih dana tokom protesta opozicije protiv zvaničnih rezultata predsedničkih izbora, u Karakasu, Venecuela, 1. avgusta 2024.

Opoziciona liderka Mačado — kojoj je zabranjeno da se kandiduje za predsednicu — i Gonzales obratili su se u utorak na velikom skupu svojih pristalica u glavnom gradu Karakasu, ali od tada nisu viđeni u javnosti. Kasnije tog dana, predsednik Narodne skupštine Horhe Rodrigez pozvao je na njihovo hapšenje, nazivajući ih zločincima i fašistima.

U tekstu objavljenom u četvrtak u Vol strit žurnalu, Mačado je rekla da se "skriva, plašeći se za svoj život, svoju slobodu i slobodu svojih sunarodnika". Ona je ponovila da opozicija ima fizičke dokaze da je Maduro izgubio izbore i pozvala međunarodnu zajednicu da interveniše.

"Izglasali smo isključenje za gospodina Madura", napisala je ona. "Sada je na međunarodnoj zajednici da odluči da li će tolerisati očigledno nelegitimnu vladu".

Maduro je u sredu zatražio od najvišeg suda Venecuele da izvrši reviziju izbora, ali je taj zahtev skoro odmah izazvao kritike stranih posmatrača koji su rekli da je sud previše blizak vladi da bi sproveo nezavisnu reviziju.

Nije bilo odmah jasno da li je Madurov prvi ustupak zahtevima za većom transparentnošću rezultat razgovora sa Brazilom, Kolumbijom i Meksikom. Predsednik Venecuele je na konferenciji za novinare u sredu potvrdio da je o tome razgovarao sa Petrom.

Sud je u četvrtak prihvatio Madurov zahtev za reviziju i naložio njemu, Gonzalesu i još osmoro kandidata koji su učestvovali na predsedničkim izborima da se pojave pred sudovima u petak.

Upitan zašto izborne vlasti nisu objavile detaljne rezultate prebrojanih glasova, Maduro je rekao da je Nacionalni izborni savet bio na udaru, uključujući sajber napade, bez detaljnijeg objašnjenja.

Brazilski zvaničnik je rekao da su diplomatski napori namenjeni samo promovisanju dijaloga među venecuelanskim zainteresovanim stranama u pregovorima o rešenju spornih izbora. Zvaničnik je rekao da će to uključivati objavljivanje podataka o glasanju i omogućavanje nezavisne verifikacije.

Lopez Obrador je rekao da se Meksiko nada da će volja naroda Venecuele biti poštovana i da neće biti nasilja. On je dodao da je Meksiko očekivao "da će biti predstavljeni dokazi, evidencija izbornih rezultata".

XS
SM
MD
LG