Linkovi

Predsednik Ekvadora: Zemlja u "unutrašnjem oružanom sukobu"


Vojnici patroliraju posle izbijanja nasilja, dan pošto je predsednik Ekvadora proglasio 60-dnevno vanredno stanje posle nestanka Adolfa Makijasa, lidera kriminalne grupe Los Lobos iz zatvora
Vojnici patroliraju posle izbijanja nasilja, dan pošto je predsednik Ekvadora proglasio 60-dnevno vanredno stanje posle nestanka Adolfa Makijasa, lidera kriminalne grupe Los Lobos iz zatvora

Predsednik Ekvadora Danijel Noboa rekao je u utorak da je njegova zemlja u stisku "unutrašnjeg oružanog sukoba" usred rastućeg nasilja širom te južnoameričke zemlje.

Predsednik je to izjavio nekoliko sati pošto je grupa maskiranih ljudi naoružanih vatrenim oružjem i eksplozivom upala na javnu televizijsku stanicu u lučkom gradu Gvajakilu tokom informativnog programa uživo i ispalila pucnje u studiju.

Policija je kasnije preuzela kontrolu nad TV stanicom i uhapsila 13 osumnjičenih naoružanih napadača i optužila ih za terorizam. U incidentu niko nije povređen.

Kriza je počela tokom vikenda očiglednim bekstvom Adolfa Masijasa, vođe ozloglašene narko-bande Los Koneros.

Nekoliko policajaca je oteto, a brojne eksplozivne naprave su detonirane širom Ekvadora.

Vlasti su u utorak saopštile da je još jedan šef trgovine drogom - Fabrisio Kolon Piko iz grupe Los Lobos, pobegao iz policijskog pritvora iz grada Riobamba.

Kolon Piko je optužen da je bio umešan u zaveru za ubistvo državnog tužioca.

Predsednik Noboa proglasio je u ponedeljak vanredno stanje kao odgovor na nasilje.

Pored izjave od utorka da je zemlja pod "unutrašnjim oružanim sukobom", Noboa je više od 20 bandi za krijumčarenje droge nazvao terorističkim organizacijama i proglasio ih vojnim metama.

Ekvador je godinama opterećen nasiljem, jer je nekada mirna nacija postala glavna tranzitna ruta za šverc kokaina između Južne i Severne Amerike.

Peru je proglasio vanredno stanje duž zajedničke granice sa Ekvadorom, dok su Brazil, Čile i Kolumbija izrazili podršku lideru Ekvadora.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG