Linkovi

Tramp se sastao sa Lavrovom, Sirija glavna tema


Predsednik SAD Donald Tramp rukuje se ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom tokom susreta u Beloj kući, 10. maj 2017.
Predsednik SAD Donald Tramp rukuje se ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom tokom susreta u Beloj kući, 10. maj 2017.

Predsednik Donald Tramp sastao se sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom u sredu u Beloj kući.

Tramp i Lavrov saopštili su da su razgovarali o neophodnosti saradnje na okončanju sukoba u Siriji, dok je američki lider naglasio odlučnost administracije da reši konflikt u Ukrajini.

Reč je o prvom Trampovom susretu sa visokim ruskim zvaničnikom od kako je preuzeo položaj u januaru. Tramp je ocenio da je sastanak bio "veoma dobar".

"Mislim da ćemo postići veoma dobre rezultate u pogledu Sirije. Stvari se događaju i veoma su pozitivne", rekao je predsednik.

Lavrov je rekao da su uglavnom razgovarali o "deeskalacionim zonama" u Siriji i da dve zemlje "razumeju njihovu korist".

“To će doprineti rešenju humanitarnih problema", rekao je ruski ministar na konferenciji za novinare u ruskoj ambasadi u Vašingtonu.

Američki državni sekretar Reks Tilerson prethodno se sastao sa ruskim diplomatom s kojim je, kako je ranije najavljeno, trebalo da razgovara o različitim stavovima dve zemlje u pogledu Sirije i Ukrajine.

Lavrov i Tilerson uoči razgovora u Stejt departmentu
Lavrov i Tilerson uoči razgovora u Stejt departmentu

"Želim da ministru poželim dobrodošlicu u Stejt department i prenesem mu svoju zahvalnost što je došao u Vašington kako bismo nastavili dijalog započet u Moskvi", rekao je Tilerson novinarima pre razgovora sa Lavrovom.

Tilerson i Lavrov sastali su se u ruskoj prestonici prošlog meseca u svetlu zaoštravanja tenzija između dve zemlje zbog američkog bombardovanja ciljeva u Siriji, posle hemijskog napada snaga sirijske vlade na civile, među kojima je bio i veliki broj dece.

Bivši američki ambasador Aleksandar Veršbou rekao je za Glas Amerike da dvojicu zvaničnika očekuju teški razgovori.

“Obe zemlje tvrde da u Siriji žele istu stvar, a to je kraj građanskog rata i prelazak na neku vrstu nove vlade prihvatljive za sve Sirijce. Međutim, kada je reč o detaljima, ne postoji nikakva saglasnost", rekao je Veršbou.

Najspornije pitanje i dalje je budućnost sirijskog predsednika Bašara Al Asada, kojeg Rusija podržava, dok Sjedinjene Države i većina drugih zemalja smatraju da mora da se povuče s položaja. Rusija, Iran i Turska takođe su potpisali sporazum o bezbednim zonama za sirijske civile, na sastanku u Astani na kojima je učestovavo i američki izaslanik, ali samo u svojstvu posmatrača.

Veršbou smatra da je dijalog Tilersona i Lavrova o tim složenim pitanjima ključan.

U međuvremenu, pojedine demokrate u Kongresu kažu da su veoma zabrinute zbog tekuće istrage ruskog mešanja u američke predsedničke izbore i mogućih veza članova Trampove kampanje sa ruskom vladom.

Demokratski senator Ben Kardin rekao je za Glas Amerike da bi želeo da sekretar Tilerson razgovara o tim pitanjima sa ruskim kolegom.

“To je bio napad na našu zemlju. Rusija je pokušala da podrije naš sistem slobodnih izbora, da utiče na izbore u Americi, što je veoma ozbiljno pitanje", naglasio je Kardin.

Još nije poznato da li će Tilerson o tome razgovarati sa Lavrovom, s kojim će se ponovo sastati u četvrtak na ministarskom sastanku u Ferbenksu, na Aljasci.

Uoči razgovora dvojice zvaničnika u Stejt departmentu, novinari su upitali ruskog šefa diplomatije da prokomentariše i Trampovu odluku da otpusti direktora FBI Džejmsa Komija. Lavrov je sarkastično odgovorio: "Otpušten je? Mora da se šalite!"

XS
SM
MD
LG