Linkovi

Ljetno računanje vremena u SAD: Amerikanci žele promjenu


Starinski satovi izloženi u kompaniji „Electric Time Company“ u Medfildu, u državi Masačusec, 1. novembra 2022. godine (Foto: AP/Charles Krupa)
Starinski satovi izloženi u kompaniji „Electric Time Company“ u Medfildu, u državi Masačusec, 1. novembra 2022. godine (Foto: AP/Charles Krupa)

Noćas u dva sata ujutro je u većini dijelova Sjedinjenih Država vrijeme pomjereno za jedan sat unaprijed, što znači da je počelo ljetno računanje vremena.

Do 5. novembra – i ponovnog pomjeranja sata – sunce će izlaziti kasnije nego tokom zimskog računanja vremena, ali će dnevna svjetlost trajati duže.

Ova promjena ne odnosi se na Havaje, veći dio Arizone, te na američke teritorije Portoriko, Američka Djevičanska Ostrva, Američku Samou, Guam i Ostvra Sjeverne Marijane – u kojima je standard zimsko računanje vremena.

Već godinama postoje inicijative da se tradicija pomjeranja sata prekine i u ostatku Sjedinjenih Država.

U martu 2022. godine Senat je jednoglasno prihvatio mjeru kojom bi se kao standard usvojilo ljetno računanje vremena. Ipak, Predstavnički dom o tome nikada nije glasao u prošlom sazivu Kongresa.

Senator Marko Rubio, republikanac sa Floride, ponovo je početkom marta predložio usvajanje tog zakona u Senatu, uz podršku senatora iz obje stranke, dok je njegov kolega u Predstavničkom domu, Vern Bjukenen, takođe Republikanac sa Floride, istu mjeru predložio u tom domu Kongresa.

Prema anketi Asošiejted presa i NORC Centra za istraživanje javnih poslova iz oktobra 2021. godine, većina od 1.038 ispitanih Amerikanaca želi da pomjeranja sata prestanu, iako ne postoji konsenzus o tome da li bi se stalno koristilo zimsko ili ljetno računanje vremena.

Anketa je pokazala da samo 25% ispitanika preferiraju pomjeranje sata dvaput godišnje. Zimsko računanje vremena željelo je 43%, a ljetno 32% anketiranih osoba.

XS
SM
MD
LG