Linkovi

Levičar hrvatskog porekla Gabrijel Borić novi predsednik Čilea


Gabrijel Borić ima 35 godina
Gabrijel Borić ima 35 godina

Levičar milenijalac hrvatskog porekla, 35-godišnji Gabrijel Borić, izabran je za novog predsednika Čilea u nedelju.

Na osnovu više od 90 odsto prebrojanih glasova, Borić je osvojio 56 odsto, a njegov protivkandidat Hose Antionio Kast 44 odsto.

Borićeve pristalice okupile su se u centru Sanjtaga da proslave pobedu koju mu je čestitao i odlazeći predsednik Sebastijan Pinjera.

"Biću predsednik svih Čileanaca", rekao je Borić u kratkom pojavljivanju sa Pinjerom.

Borić je najmlađi izabrani predsednik Čilea. Dužnost će preuzeti u martu.

Bio je među aktivistima koji su 2014. izabrani za članove Kongresa, nakon što su vodili proteste za bolje obrazovanje.

Obećao je da će "sahraniti" neoliberalni model koji je uspostavio Augusto Pinoče, te da će podići poreze sa najbogatije kako bi se lakše finansirala mreža socijalne sigurnosti, da će se boriti protiv nejednakosti i više ulagati u zaštitu životne sredine.

Njegov protivkandidat, Kast, koji je u prošlosti branio vojnu diktaturu, pobedio je Borića u prvom krugu, ali nije uspeo da osigura pobedu u drugom.

Gabrijel Borić i Hose Antionio Kast
Gabrijel Borić i Hose Antionio Kast

Borić je pred drugi krug uspeo da mobiliše glasače i van glavnog grada Santjaga, u ruralnim predelima. Recimo, u severnom regionu Antofagasti, Borić je u prvom krugu završio na trećem mestu, a u drugom je bio ispred Kasta za skoro 20 odsto glasova.

Kast je katolik i otac devetoro dece, a pripada ekstremno desnom spektru. Na izborima 2017. dobio je 8 odsto glasova. Od tada je podizao rejting, ističući konzervativne vrednosti i podstičući strah od imigranata iz Haitija i Venecuele, koji navodno čine krivična dela. Napadao je LBGTQ zajednicu u Čileu i zagovarao restrikcije na pravo na abortus.

Oba kandidata su u finišu kampanje, ipak, težila ka centru.

"Ja nisam ekstremista i ne osećam da sam ekstremna desnica", rekao je Kast kada su otkrili da je njegov otac imao člansku kartu Nacističke partije Adolfa Hitlera.

Borić, koga podržava koalicija levičarskih partija u kojoj je u Komunistička partija, takođe se obraćao političkom centru i najavjlivao da će sve promene biti postepene i fiskalno odgovorne.

Borić je dobio predsedničke izbore u momentu kada je kongres podeljen, pa će mu to otežati sprovođenje agende.

XS
SM
MD
LG