Linkovi

Litvanija krivi Rusiju za napad na saradnika Navalnog u egzilu


Policijske patrole u području blizu kuće Leonida Volkova, koji je u utorak napadnut čekićem (Foto: AP/Mindaugas Kulbis)
Policijske patrole u području blizu kuće Leonida Volkova, koji je u utorak napadnut čekićem (Foto: AP/Mindaugas Kulbis)

Litvanija je u srijedu optužila Moskvu za napad čekićem u utorak veče na jednog od glavnih saradnika preminulog opozicionog lidera Alekseja Navalnog, ispred njegove kuće u Viljnusu.

Predsjednik Gitanas Nauseda rekao je da je napad na Leonida Volkova bio planiran i da je povezan sa ostalim provokacijama protiv Litvanije, koja je članica NATO-a i Evropske unije.

"Putinu mogu samo da poručim - niko te se ne plaši ovdje", rekao je Nauseda.

Litvanska kontraobavještajna služba saopštila je da je napad vjerovatno izveden da bi se ruska opozicija spriječila da utiče na predsjedničke izbore u Rusiji.

Ruska ambasada u Viljnusu nije odgovorila na zahtjev agencije Rojters za komentar.

Putin, koji je na vlasti gotovo četvrt vijeka, nada se da će osvojiti još jedan šestogodišnji mandat na izborima koji će biti održani narednih dana.

Kremlj smatra da je Navalnijev tim "najopasnija opoziciona snaga sposobna da istinski utiče na unutrašnje procese u Rusiji", saopštila je litvanska bezbjednosna služba.

Sam Volkov je direktno optužio Putina. Na Telegramu je objavio da se u srijedu ujutro vratio kući iz bolnice, da mu je slomljena ruka i da je zadobio druge povrede od 15 udaraca čekićem u nogu.

"Ovo je očigledno, tipični kriminalni pozdrav od Putina, iz kriminalnog Peterburga. Nastavićemo da radimo i nećemo se predati. Teško je, ali ćemo riješiti to. Dobro je što sam još živ", rekao je Volkov.

Navalni, najistaknutiji Putinov protivnik, umro je prošlog mjeseca u arktičkom zatvoru. Ruske vlasti tvrde da je umro prirodnom smrću, dok njegovi saradnici vjeruju da su ga ubile vlasti, što Kremlj demantuje.

U intervjuu za Rojters, nekoliko sati prije napada, Volkov je rekao da se lideri Navalnijevog pokreta, koji su u egzilu, plaše za svoje živote.

"Znaju da Putin ne ubija samo ljude u Rusiji, već i van nje. Živimo u mračnim vremenima", upozorio je Volkov.

Litvanski policijski komesar Renatas Požela rekao je je da je policija uložila ogromne resurse da istraži napad. Poručio je međutim da napad ne znači da Litvanija nije više bezbjedna. Ta zemlja, koja se graniči sa Rusijom i Bjelorusijom, postala je baza za ruske i bjeloruske opozicionare.

"Ovo se dogodilo jedan put i slučaj ćemo uspješno riješiti. Naši ljudi ne bi trebalo da se plaše zbog toga", rekao je Požela.

Američka ambasadorka u Litvaniji Kara Mekdonald takođe je osudila napad na Volkova.

"Njegova izdržljivost i hrabrost u svijetlu nedavnih pokušaja da se ućutka i zastraši inspirišu. Navalnijev i tim i dalje je istaknuti glas protiv represije i brutalnosti Kremlja", napisala je Mekdonald na Eksu.

XS
SM
MD
LG