Linkovi

Luizijana se sprema za udar uragana Delta


Stanovnici Luizijane pripremaju se za nalet uragana Delta (Foto: AP/Gerald Herbert)
Stanovnici Luizijane pripremaju se za nalet uragana Delta (Foto: AP/Gerald Herbert)

Stanovnici Luizijane, koji se i dalje oporavljaju od teških posledica snažnog uragana Lora pre manje od dva meseca, pripremaju se za udar uragana Delta, koji se u četvrtak kreće Meksičkim zalivom nakon što je pogodio meksičko poluostrvo Jukatan.

Meteorolozi upozoravaju da bi oluja mogla da pređe na kopno u petak, praćena vetrovima jačine 160 kilometara na sat i olujnim talasima visine do 3,4 metra. Nacionalni centar za uragane saopštio je da je Delta druge kategorije i da je dodatno ojačala.

Na putanji Delte je veći deo Luizijane, uključujući i jugozapadni deo te države oko grada Lejk Čarls, koji je teško pogođen u naletu uraganu Lora 27. avgusta.

Gotovo šest sedmica kasnije, 5.600 ljudi i dalje je u hotelima u Nju Orleansu zato što su njihovi domovi previše oštećeni u nevremenu. Oborena stabla i delovi oduvanih krovova još nisu raščišćeni, dok meteorolozi upozoravaju da bi Delta mogla da bude jača od prosečne oluje.

Šteta pričinjena na većini građevinskih struktura, u udaru uragana Lora, još nije trajno sanirana, naveo je u sredu guverner Džon Bel Edvards.

“Svi ti ostaci mogli bi da budu opasni u slučaju snažnog vetra", upozorio je Edvards i dodao da je takođe zabrinut da bi stanovnici, koji su već preživeli šok zbog Lore, mogli da da budu dodatno pogođeni novim uraganom.

“Ne želimo da uragan pogodi bilo koje područje, ali znamo da je jugozapadni deo najmanje pripremljen za oluju", naglasio je Edvards. Naveo je i da je predsednik Donald Tramp odobrio njegov zahtev za proglašenje vanrednog stanja, kako bi se omogućilo izdvajanje federalnih sredstava.

Ovo je šesti put tokom ovogodišnje sezone uragana, koji se obično formiraju u Atlantskom okeanu, da su stanovnici Luizijane primorani da napuste ostrva u toj američkoj državi i prebace se na bezbednija mesta, dok zvaničnici razmatraju mogućnost izdavanja naredbe za evakuaciju.

Ovogodišnja sezona uragana je bez presedana, a uragan Delta je 25. oluja koja je dobila ime. Delta je pogodila Meksiko kao uragan druge kategorije (od maksimalno pet), u sredu ujutro blizu letovališta Kankun. Više od 260.000 mušterija je ostalo bez struje, a turisti su bili primorani da se premeste u skloništa. Nema izveštaja o žrtavama i povređenima.

Oluja je oslabila u prvu kategoriju u sredu popodne, ali je do četvrtka ujutro već ojačala u drugu, sa vetrovima jačine gotovo 160 kilometara na sat. Očekuje se da će znatno ojačati do četvrtka veče, pre nego što neznatno oslabi kada se u petak približi severnom delu američke obale Meksičkog zaliva.

Mnogi stanovnici Luizijane kažu da ne mogu više da izdrže.

Ovo mora da je najgora godina koju sam doživeo", kaže Andrius Vito, vlasnik kamiona sa hranom koji je pomagao da se prehrane stanovnici koji su evakuisani zbog Lore.

Osim što je teško pogođena u uraganu Lora, Luizijana je takođe bila suočena sa velikim poplavama u junu izazvanim tropskom olujom Kristobal.

XS
SM
MD
LG