Linkovi

Orban preti da će blokirati evropsku pomoć za Ukrajinu i uložiti veto na članstvo u EU


Hungary Threatens to Block EU Aid for Ukraine, Veto Membership
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

Mađarska preti da će blokirati 50 milijardi dolara evropske pomoći Ukrajini i staviti veto na kandidaturu Kijeva za članstvo u Evropsku uniju (EU), zbog spora Brisela i Budimpešte.

Predsednik Saveta EU Šarl Mišel otputovao je u ponedeljak u Mađarsku na razgovore sa premijerom Viktorom Orbanom, u pokušaju da reši odnose uoči ključnog samita zakazanog za 14. i 15. decembar, na kojem se očekuje da će šefovi država EU doneti odluku o otvaranju formalnih pregovora sa Ukrajinom. Ni Mišel ni Orban se nisu obratili novinarima posle sastanka u ponedeljak.

Mađarska je dugo bila trn u oku Evropskoj uniji. Spor oko vojne i ekonomske podrške bloka Ukrajini dolazi usred sve ogorčenije retorike kako je kampanja u toku za evropske izbore sledećeg juna.

Kampanja protiv EU

Stranka Fides premijera Orbana ovog meseca pokrenula je lični napad na predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, postavljajući bilborde na kojima je prikazana pored Aleksa Soroša, sina liberalnog finansijera rođenog u Mađarskoj Džordža Soroša - još jedne omiljene mete Fidesovih kampanja. Slogan na plakatima glasi: „Ne igramo kako vi svirate“.

Obraćajući se članovima na kongresu Fidesa 18. novembra, Orban je pojačao napade na EU.

„Duboko sam uveren da moramo reći 'ne' briselskom evropskom modelu. Moramo reći ne jer je neodrživ, jer nema budućnost. Uveren sam da se danas, u Briselu, Evropa uništava i ruši“, rekao je Orban pristalicama, pre nego što je ponovio pretnju da će staviti veto na molbu Ukrajine za članstvo u EU.

„U mesecima koji su pred nama, sve do evropskih izbora, suočavamo se sa ozbiljnim političkim borbama. Naš zadatak će biti da ispravimo pogrešno obećanje da će se započeti pregovori sa Ukrajinom, pošto je Ukrajina sada svetlosnim godinama daleko od Evropske unije“, rekao je on.

Blokirana sredstva

EU nastavlja da zadržava oko 24 milijarde dolara stimulativnog fonda za sitaciju posle kovida, jer je zbog zabrinuta oko vladavine prava u Mađarskoj, nezavisnosti pravosuđa i slobode štampe. Brisel je više puta izražavao zabrinutost zbog opadanja demokratije.

U pismu predsedniku Saveta EU Šarlu Mišelu prošle nedelje, premijer Orban je navodno zapretio da će blokirati paket pomoći EU Kijevu vredan 50 milijardi dolara.

Kritičari kažu da bi njegov tvrd stav mogao da mu naudi.

„Orban je sve više izolovan u Evropskoj uniji i to boli. Boli ne samo simbolički, nego i ekonomski. Mađarska privreda nije u dobrom stanju, a nedostatak fondova EU i zamrznuti fondovi EU, zbog zabrinutosti za vladavinu prava, ali i zbog stava vlade po pitanju Rusije i Ukrajine, a očigledno da je odigrao važnu ulogu u zamrzavanju ovih sredstava“, rekao je Peter Kreko, analitičar istraživačkog centra Political Capital u Budimpešti za Asošijeted pres.

Nade Ukrajine

EU je prošle nedelje oslobodila milijardu dolara od zamrznutih sredstava, u nastojanju da prevaziđe prigovore Mađarske. Nije jasno da li će to biti dovoljno da spreči Orbana da primeni pretnje vetom na predstojećem samitu EU u decembru.

Mađarski premijer je rekao da nema šanse da se ti pregovori nastave sa zemljom u ratu i pozvao je Kijev da traži mirovne pregovore sa Moskvom. Ukrajina je rekla da neće otvoriti pregovore dok ruske snage ne napuste njenu teritoriju.

„Ukrajinci jednostavno ne veruju da se Rusiji može verovati. I zato oni vide članstvo u EU i NATO-u kao jedinu garanciju bezbednosti – ne samo za Ukrajinu, već i za održivi mir i bezbednost u Evropi“, rekla je Olga Tokariuk, analitičarka londonske Chatham House.

Analitičari kažu da bi Orbana mogle ohrabriti nedavne izborne pobede Roberta Fica u Slovačkoj i Gerta Vildersa u Holandiji, obojice skeptičnih u pogledu podrške EU Ukrajini.

XS
SM
MD
LG