Linkovi

Tramp razgovarao sa samoproklamovanim predsednikom Venecuele o stabilizaciji situacije


Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

Predsednik SAD Donald Tramp razgovarao je sa samoproklamovanim predsednikom Venecuele Huanom Guaidom i ponovio je da "snažno podržava" pokušaje da se uspostavi demokratija u toj zemlji, saopštila je Bela kuća.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders rekla je da će Tramp i Guaido redovno komunicirati i podržavati "stabilizaciju situacije u Venecueli i izgradnju bilateralnih odnosa dve zemlje".

Prethodno je Tramp napisao na Tviteru da je predsednik Venecuele Nikolas Maduro, čiji izbor SAD osporavaju, spreman da pregovara i reši političku krizu u Venecueli. Ipak, Tramp je upozorio Amerikance da do daljeg ne putuju u Venecuelu.

Tramp je na Tviteru preneo Madurovu ponudu da sedne za sto sa opoozicijom i da održi vanredne parlamentarne izbore.

Američki predsednik konstatuje i da su sankcije koje su SAD uvele Venecueli uticale na Madura da popusti.

Maduro je u intervjuu ruskoj novinskoj agenciji RIA rekao da je "voljan da sedne za pregovarački sto za dobrobit Venecuele". Ali je odbacio mogućnost novih predsedničkih izbora do 2025, što je tražio lider opozicije i samoproklamovani predsednik Huan Guaido, koga su podržale SAD.

Guaido se proglasio predsednikom prošle nedelje, a skupština Venecuele je Madura proglasila nelegitimnim predsednikom jer se smatra da njegov izbor 2018. nije bio fer.

Samoproklamovani predsednik Venecuele Huan Guaido
Samoproklamovani predsednik Venecuele Huan Guaido

On je pozvao stanovnike Venecuele na dvočasovne mirne proteste na kojima će zahtevati da "vojska stane na stranu naroda". On je ponudio amnestiju za sve vojnike koji ga podrže i okrenu se protiv Madura.

U intervjuu za CNN Guaido je rekao da je moguća mirna tranzicija vlasti kao i slobodni izbori.

Međutim, venecuelanski državni tužilac Tarek Vilijam Sab rekao je da pokreće istragu o aktivnostima Guaida protiv Madurove vlade, a od Vrhovnog suda je zatraženo da Guaidu zabrani izlazak iz zemlje i da mu blokira bankovne račune.

Venecuelanska naftna kompanija Pedavesa
Venecuelanska naftna kompanija Pedavesa

Trampova administracija je uvela sankcije venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji Pedavesa koje podrazumevaju da se zamrznu sva sredstva te kompanije u SAD, a američkim kompanijama se brani da posluju sa Pedavesom.

Sekretar za finansije SAD Stiven Mnučin je rekao da je Maduro dugo koristio državnu naftnu kompaniju za korupciju i krađu. Takođe je istakao da će sankcije biti ukinute kada Guaido bude preuzeo naftnu kompaniju.

XS
SM
MD
LG