Linkovi

Majkrosoft: Sprečeni ruski hakerski napadi na institucije u SAD


Kompanija Majkrosoft saopštila je da su hakeri, povezani sa ruskom vladom, pokušali da izvedu sajber napade na američki Senat i konzervativne američke organizacije i upozorila da Moskva širi napade uoči kongresnih izbora u novembru.

Majkrosoft je naveo da je prošle nedelje preuzeo kontrolu nad šest internet domena koje su hakeri napravili da izgledaju kao da pripadaju Senatu i konzervativnim institutima. Korisnicima, koji su ulazili na lažne internet stranice, traženo je da upišu svoje korisničko ime i šifru što hakerima može da obezedi pristup poverljivim sistemima i dokumentima.

Reč je o najnovijem pokušaju Majkrosofta da spreči, kako tvrdi, napade ruske hakerske grupe poznate kao APT28 ili "Fancy Bear". U poslednje dve godine, kompanija je zatvorila 84 lažne internet stranice.

"Ovi i drugi pokušaji hakerskih upada predstavljaju bezbednosnu pretnju po niz organizacija povezanih sa obe američke političke stranke uoči izbora 2018. godine", istakao je u blogu predsednik Majkrosofta Bred Smit.

Smit je kasnije, u intervjuu televiziji MSNBC, rekao da su meta hakeri "svi širom političkog spektra".

Kompanija je takođe saopštila da nema dokaza da su hakeri uspeli da ukradu korisničke podatke pre nego što je preuzeta kontrola nad lažnim vebsajtovima.

Kremlj je odbacio optužbe Majkrosofta, uz ocenu da su neosnovane.

"Ne znamo o kojim hakerima govore. O čemu tačno govore? Ne razumemo na osnovu kojih dokaza povlače takve zaključke. Nema dokaza", poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dok je rusko Ministarstvo inostranih poslova ocenilo da su optužbe Majkrosofta "lov na veštice".

Među metama hakerskih napada je Međunarodni republikanski institut, čiji je član odbora republikanski senator Džon Mekejn koji je često kritikovao odnos predsednika Donalda Trampa prema Rusiji kao i kršenje ljudskih prava u toj temlji.

Institut Hadson, još jedna meta, organizovao je rasprave o sajber bezbednosti, ali i istraživao problem kleptokratije, naročito u Rusiji.

XS
SM
MD
LG