Linkovi

Tramp "sam napisao" odgovore na Malerova pitanja


Specijalni tužilac i bivši direktor FBI Robert Maler (arhivski snimak)
Specijalni tužilac i bivši direktor FBI Robert Maler (arhivski snimak)

Predsednik Donald Tramp kaže da je "veoma lako" odgovorio na pisana pitanja specijalnog tužioca Roberta Malera iako je spekulisao da su pitanja formulisana tako da bi se on zavarao i naveo da bude uhvaćen u laži.

“Sve je završeno", rekao je Tramp novinarima u Beloj kući pred polazak u Kaliforniju navodeći da će njegovi odgovori uskoro biti dostavljeni mAlerovom timu. "Uradićemo to sledeće nedelje", rekao je predsednik, što nagoveštava novu fazu u istrazi.

Dan ranije, predsednik je ponovo kritikovao istragu ruskog mešanja u izbore 2016. i mogućih veza Trampovog izbornog štaba sa Moskvom, navodeći da "moraš da uvek budeš oprezan kad odgovaraš na pitanja ljudi koji verovatno imaju loše namere."

Maler je nagovestio da je spreman da prihvati pisane odgovore na pitanja koja se odnose na dosluh sa Rusijom. Trampov advokat Rudi Đulijani više puta je ponovio da predsednik neće odgovoriti na Malerova pitanja o mogućoj opstrukciji pravde.

Tokom višemesečnih pregovora sa kancelarijom specijalnog tužioca, Trampovi advokati su više puta savetovali predsednika da ne pristane na direktan razgovor sa Malerovim timom.

Istraga Roberta Malera traje godinu i po dana a nekoliko visokih Trampovih saradnika je priznalo krivicu tužiocima, dok Malerov tim i Bela kuća pregovaraju o tome kako će, i da li će, predsednik svedočiti.

Iako je proveo sate sa svojim advokatima, Tramp je u petak tvrdio: "Moji advokati nisu napisali odgovore, sam sam ih napisao."

Predsednikovi komentari su novi dokaz da se vraća zlokobnoj atmosferi istrage o Rusiji, nakon što je proveo nekoliko prijatnih nedelja uživajući u obožavanju svojih pristalica na mitinzima širom zemlje pred Kongresne izbore. Iako Tramp insistira da je "veoma zadovoljan" time kako stvari stoje, njegova frustracija zbog istrage je bila očigledna, od izjava na Tviteru proše nedelje do privatno izraženog negodovanja da bi specijalni tužilac mogao da napadne njegovu porodicu u istrazi.

Posle relativnog zatišja pred izbore, istraga Rusije se sada vratila u prvi plan razgovora u Vašingtonu. Mediji su mnogo izveštavali o dvojici Trampovih saradnika, Rodžeru Stounu i Džeroumu Korsiju, koji očekuju da će protiv njih biti podignuta optužnica. Predsednik je iza zatvorenih vrata izražavao zabrinutost da Maler steže obruč oko njegovih najbližih saradnika, a možda i najstarijeg sina. Kako prenosi AP, Tramp je mesecima svojim ljudima od poverenja govorio da se plaši da je Donald Tramp mladji možda prekršio zakon tako što nije govorio punu istinu istražiteljima o sastanku koji je u junu 2016. održao u Trampovoj kuli sa ruskom pravnicom povezanom sa Kremljem.

Prema rečima nekih zvaničnika i republikanaca, Tramp se takođe žali na napore svog dugogodišnjeg protivnika u Senatu, senatora iz Arizone Džefa Flejka da uvede zakon kojom će se zaštiti istraga specijalnog tužioca Malera.

Predsednik je, uz to, proteklih dana duboko frustriran zbog čestih kritika njegovog izbora Metjua Vitakera za vršioca dužnosti sekretara za pravosuđe, prema iskazima četvoro zvaničnika bliskih Beloj kući, prenosi Asošijejted Pres. Vitaker je javno izražavao protivljenje Malerovoj istrazi.

XS
SM
MD
LG