Linkovi

Odlazi Malvejni, kongresmen Medouz novi šef osoblja Bele kuće


Mark Medouz, kongresmen iz Južne Karoline, tokom procesa opoziva je na TV stanicama odlučno branio predsednika Trampa.
Mark Medouz, kongresmen iz Južne Karoline, tokom procesa opoziva je na TV stanicama odlučno branio predsednika Trampa.

Predsednik Donald Tramp, koji je kritikovan zbog načina na koji je njegova administracija pristupila krizi epidemije koronavirusa, postavio je republikanskog kongresmena Marka Medouza za novog šefa osoblja i smenio Mika Malvejnija, koji je više od godinu proveo kao vršilac dužnosti šefa osoblja.

Tramp je u seriji tvitova sinoć saopštio iznenadnu promenu, i najavio je da će Malvejnij biti novi specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za Severnu Irsku.

"Odavno sarađujem sa Markom i imamo veoma dobar odnos", napisao je Tramp i zahvalio Malvejniju, koji je sve vreme bio vršilac dužnosti - na tome što je dobro služio administraciji.

Dugo se nagađalo da će Medouz preći u administraciju a objavio je da se neće ponovo kandidovati za svoje mesto kongresmena iz Severne Karoline. On je četvrti Trampov šef osoblja od kada je predsednik stupio na položaj.

Odlazeći vršilac dužnosti šefa osoblja Bele kuće Mik Malvejni
Odlazeći vršilac dužnosti šefa osoblja Bele kuće Mik Malvejni

Odluka je doneta u trenutku dok se Trampova administracija suočava sa kritikama zbog reagovanja na izbijanje zaraze koronavirusom. Malvejni je bio zadužen za koordinisanje odgovora administracije na virus dok Tramp nije imenovao potpredednika Majka Pensa da na nivou cele vlade radi na merama za sprečavanje širenja koronavirusa.

Malvejni je mesecima marginalizovan unutar Bele kuće, gde je imao sve manju ulogu a Tramp je mesecima razmišljao o promeni šefa osoblja ali je želeo da sačeka da se završi procedura opoziva, tvrdi anonimni izvor iz administracije.

Malvejnijevi saradnici su međutim odbacivali glasine o njegovom odlasku i do nedavno govorili da on planira da ostane na položaju bar dok ne prođu izbori u novembru.

XS
SM
MD
LG