Linkovi

Marković: Region da ostane fokusiran na EU i NATO


Crnogorski premijer Duško Marković na Brdu kod Kranja na Samitu SEECP (gov.me)
Crnogorski premijer Duško Marković na Brdu kod Kranja na Samitu SEECP (gov.me)

Crnogorski premijer Duško Marković poručio je u utorak na Samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, koji se održava u slovenačkom Brdu kod Kranja, da region mora ostati fokusiran na Evropsku uniju i NATO, prenijela je državna Radio Televizija Crne Gore.

On je rekao da, imajući u vidu savremene i dinamične izazove sa kojima se suočava region Jugoistočne Evrope, postojeći okvir predstavlja "platformu kroz koju zajednički dolazimo do najboljih rješenja koja će doprinijeti obezbjeđivanju sigurnosti i napretku našeg regiona".

"Region mora ostati fokusiran na procese integracije u EU i NATO koji predstavljaju najbolji način za jačanje demokratije, ekonomskog razvoja i prosperiteta u našim državama", rekao je Marković, prenosi RTCG. "Uvjereni smo da će naše članstvo u NATO imati pozitivan efekat na dugoročnu stabilnost i bezbjednost regiona"

Marković je podsjetio da je Crna Gora "snažno posvećena očuvanju dobrosusjedskih odnosa i unapređenju regionalne saradnje i istakao dostignuća naše zemlje u evropskim integracijama i na značajne institucionalne i pravne reforme koje dovode do konkretnih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala".

"Koristim ovu priliku da iskažem zadovoljstvo Izvještajem Evropske komisije za Crnu Goru, koji je predstavljen 17. aprila, u kojem je evidentan ukupni napredak Crne Gore u procesu pristupanja EU, kao i ubrzani ekonomski rast u prethodnoj godini, budući da smo bili jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi", dodao je Marković.

Predsjednik Vlade Crne Gore je istakao da će predstojeći Samiti Evropska unija – Zapadni Balkan u Sofiji kao i samit u Londonu biti prilika da se dalje produktivno razgovara o važnim pitanjima za region, povezivanju, ekonomskoj stabilnosti, bezbjednosti i političkom nasljeđu, uz fokus na evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, i konkretnim regionalnim infrastrukturnim projektima.

Visoki zvaničnici država Jugoistočne Evrope usvojili su na današnjem Samitu Deklaraciju „Brdo Samit SEECP“, kojom su snažno potvrdili posvećenost saradnji u okviru SEECP-a sa posebnim fokusom na evropsku perspektivu regiona, očuvanje bezbjednosti i stabilnosti, kao i saradnju mladih i povezanost u oblasti digitalne ekonomije.

Na Samitu je, pored ostalog, usvojena i odluka da Procesom saradnje u narednom dvogodišnjem periodu predsjedavaju Bosna i Hercegovina i Kosovo, prenosi državna televizija.

Pored Markovića i slovenačkog predsjednika Mira Cerara, Samitu prisustvuju i predsjednici Vlada Bugarske Bojko Borisov, Hrvatske Andrej Plenković, Kosova Ramuš Haradinaj i predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, kao i visoki zvaničnici Albanije, Srbije, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Grčke i Turske.

XS
SM
MD
LG