Linkovi

"Ništa nije ostalo": Neizvjesna budućnost za stanovnike koji su izgubili sve u požaru


Snimci iz vazduha djelova Mauija razorenih u požaru (Foto: Patrick T. Fallon / AFP)
Snimci iz vazduha djelova Mauija razorenih u požaru (Foto: Patrick T. Fallon / AFP)

Poštar u penziji i veteran iz Vijetnamskog rata Tomas Lenard do ove nedelje je 44 godine živio u istorijskoj bivšoj prijestonici Havaja. Međutim, u požaru koji se brzo proširio, njegov stan i automobil su izgorjeli, i bio je primoran da se četiri sata krije od plamena pored keanskog nasipa.

"Ništa mi nije ostalo. Veteran sam sa invaliditetom, a sad sam beskućnik", rekao je Lenard za AP dok je na dušeku sjedio ispred skloništa, gdje je pobjegao od požara koji su razorili grad Lahaina.

Požar, koji je opustošio djelove ostrva Maui, na Havajima, i iznenadio mnoge - već je odnio desetine života i očekuje se da će taj broj da raste. Izgorjelo je više od 1.000 zgrada, a grad - popularan među turistima i lokalnim stanovništvom - gotovo je sravnjen sa zemljom.

Havaji: Grad Lahaina uništen u požarima
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Katastrofalni prizori šokirali su mnoge, dijelom zato što turisti iz cijelog svijeta dolaze na Maui da bi uživali u pješčanim plažama i starom ribarskom selu, nekadašnjoj prijestonici bivšeg kraljevstva Havaja. Nakon što su požari izbili, hiljade su pobjegle iz hotela i odmarališta.

Međutim hiljade stanovnika Lahaine nemaju gdje da odu, nakon što su im uništeni domovi. Jednostavno su izgubili sve.

Na glavnoj ulici u Lahaini, Debra Lefer izgubila je dom koji je u vlasništvu njene porodice od 1945. godine. U kući je živjelo pet generacija, počevši sa njenim djedom koji je bio policajac. Njen najmlađi sin je takođe planirao da se vrati na Havaje. Toliko se brzo evakusala, da je bankovne kartice ostavila kući. I sada nema pristup računima.

"Međutim, i dalje sam sa porodicom i to je najvažnije", kaže Debra.

Stanovnici Lahaine ispred skloništa u mjestu Vailuku, na Mauiju (Foto: AP/Rick Bowmer)
Stanovnici Lahaine ispred skloništa u mjestu Vailuku, na Mauiju (Foto: AP/Rick Bowmer)

Kuća Mirne Ahi je jedna od rijetkih koja nije uništena. Međutim, ona i njen suprug Ejbraham ne mogu da pronađu njegovog brata, veterana iz Vijetnamskog rata koji je živio u skloništu za beskućnike u Lahaini.

Njena porodica je teško pogođena požarima. Njeni roditelji izgubili su kuću, kao i njen sin, jedan od njenih ujaka i rođak.

“Odakle da krenemo. Moramo da obnovimo grad, da vratimo porodice, prijatelje", kaže Mirna.

Lenard, penzionisani poštar, kaže da nije znao za požar dok nije namirisao dim iz svog stana u Lahaini. Izašao je da vidi šta se događa. Nije imao pristup informacijama cijelog dana, jer je bio bez struje od utorka ujutro, interneta i mobilnog telefona. Nisu se oglasile ni sirene za uzbunu.

Zgrabio je novčanik, ključeve i kreditne kartice i pokušao da se odveze automobilom, ali je naišao na zastoj u saobraćaju.

Besne požari na Havajima
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Čekao je, nadajući se da će automobili početi da se kreću, dok kola ispred njega nisu počela da eksplodiraju.

Izašao je iz svog automobila i pobjegao do nasipa, gdje je bilo još 70 ljudi. Oko 20 je skočilo u okean da bi pobjeglo od požara. Lenard, koji ima 74 godine, kaže da se osjećao bezbjednijim pored nasipa. Ipak je završio sa opekotinama na nogama.

"Plamen i varnice su bili svugdje", ispričao je Lenard.

Tomas Leonard leži na dušeku ispred skloništa (Foto: AP/Rick Bowmer)
Tomas Leonard leži na dušeku ispred skloništa (Foto: AP/Rick Bowmer)

Jedna od osoba koja se krila kod nasipa uputila je poziv za pomoć. Obalska straža kontaktirala je vatrogasce koji su ispratili grupu pješke do jednog parkinga.

U intervjuu za AP, guverner Havaja Džoš Grin rekao je da je "Lahaina, uz nekoliko izuzetaka, izgorjela do temelja".

Lenard nije siguran šta ga dalje čeka. Razmišlja o tome kako će doći do ljekova i kontaktirati osiguravajuću kompaniju. I stupiti u kontakt sa porodicom i prijateljima, koji ne znaju gdje je.

Ne zna da li će se ikada vratiti u Lahainu, imajući u vidu koliko dugo će trajati obnova.

"Nemam pojma gdje ću da idem", kaže Lenard.

XS
SM
MD
LG