Linkovi

Mediji: Tramp snimljen kako priča da je zadržao poverljivi dokument o Iranu


Bivši predsednik Donald Tramp pozdravlja pristalice na skupu konzervativnih birača u Demojnu u Ajovi, 1. juna 2023. (Foto: AP /Charlie Neibergall)
Bivši predsednik Donald Tramp pozdravlja pristalice na skupu konzervativnih birača u Demojnu u Ajovi, 1. juna 2023. (Foto: AP /Charlie Neibergall)

Tužioci Sekretarijata za pravosuđe došli su do audio snimka bivšeg predsednika Donalda Trampa iz perioda nakon što je napustio Belu kuću, na kojem govori o tome kako je zadržao poverljivi dokument Pentagona koji se odnosi na mogući napad na Iran, preneli su američki mediji.

CNN, koji je prvi objavio vest o snimku, navodi da se čuje kako Tramp govori da je želeo da podeli informacije iz tog dokumenta sa drugima, ali je znao da, budući da je završio predsednički mandat, ima ograničenu mogućnost da deklasifikuje podatke. Novinari CNN-a nisu preslušali snimak, ali se pozivaju na više anonimnih izvora koji su preneli njegov sadržaj.

Tramp je komentare navodno izneo u julu 2021. godine, u svom golf klubu u Bedminsteru u Nju Džersiju, a oni su suprotni njegovim ponovljenim tvrdnjama da je deklasifikovao dokumenta koja je poneo sa sobom iz Bele kuće u Mar-a-Lago, svoje imanje na Floridi, po isteku predsedničke službe. Snimak bi mogao da bude ključni argument tužilaštva koje pokušava da dokaže da je Tramp znao da ima ograničena ovlašćenja kada je reč o držanju poverljivih dokumenata.

Snimak je dostavljen specijalnom tužiocu Džeku Smitu, čiji tim već mesecima istražuje potencijalno pogrešno rukovanje poverljivim dokumentima na imanju Mar-a-Lago, kao i pitanje da li je Tramp ili neko drugi pokušao da opstruiše istragu, što bi bilo krivično delo. Istraga je, kako deluje, u završnoj fazi, a tužioci su ispitali veliki broj svedoka pred velikom porotom.

Do sada nije podignuta nijedna optužnica.

Tramp poriče da je počinio bilo kakav prestup. Njegov predstavnik nije želeo da komentariše sadržaj izveštaja o audio snimku, nazivajući istragu "politički motivisanom."

"Curenje informacija od strane radikalnih, stranačkih ličnosti koji stoje iza ovog političkog progona imaju cilj da rasplamsaju tenzije i nastave medijsko zlostavljanje predsednika Trampa i njegovih pristalica", izjavio je Trampov portparol Stiven Čeng u sredu.

Portparol specijalnog tužioca nije želeo da komentariše informacije o audio snimku.

Krivična istraga počela je prošle godine, nakon što su Nacionalni arhiv i Uprava za državne podatke upozorili FBI da su Tramp i njegovi predstavnici sa zakašnjenjem poslali poverljiva dokumenta u 15 kutija.

Istražitelji su prvobitno poslali sudski poziv Trampu da preda preostala klasifikovana dokumenta, ali nakon što su tokom posete Mar-a-Lagu u junu 2022. dobili samo tridesetak dokumenata, dva meseca kasnije su se vratili sa sudskim nalogom za pretres i otkrili još stotinu dokumenata sa oznakom poverljivo. Sporna dokumenta sadrže i podatke o prikupljanju obaveštajnih podataka i tajnim izvorima, te spadaju u neke od najbolje čuvanih američkih tajni.

Specijalni tužilac Smit takođe vodi istragu o pokušajima Trampa i njegovih saradnika da ponište rezultate predsedničkih izbora 2020 - a sličnu istragu vode i tužioci u Atlanti, u Džordžiji. Ranije ove godine, tužioci iz Njujorka podigli su optužnicu protiv bivšeg predsednika zbog falsifikovanja poslovnih knjiga.

XS
SM
MD
LG