Linkovi

Poruka međunarodne zajednice Skoplju: Povratak dijalogu


Protesti u Makedoniji
Protesti u Makedoniji

Demolirana kancelarija predsednika države u centru Skoplja, 12 privedenih demonstranata, povređeni novinar i fotoreporter – bilans je protesta u sredu u organizaciji građanske inicijative "Protestiram"

Demolirana kancelarija predsednika države u centru Skoplja, 12 privedenih demonstranata, povređeni novinar i fotoreporter – bilans je protesta u sredu u organizaciji građanske inicijative "Protestiram".

Demonstracije su usledile posle odluke predsednika Đorđe Ivanova da prekine sve krivične postupke protiv političara koji su povezani sa političkom krizom i aferom o prisluškivanju.

Za vreme protesta je oštećena kancelarije predsednika koja je služila za kontakte sa građanima, a oštećenja je pretrpela i zgrada Ministarstva pravde.

Demonstranti traže ostavku šefa drzave, zamrzavanje svih aktivnosti povezanih za parlamentarne izbore zakazane za 5. jun, te formiranje ekspertske vlade koja će organizovati fer i kredibilne izbore.

Uobičajeno marš počinje pred sedištem Specijalnog javnog tužilaštva u znaku podrške toj instituciji, koja sprema optužnice za visoke vladine funkcionere koji su, navodno, umešani u kriminal i korupciju.

Istovremeno, pred sedištem opozicionog Socijaldemokratskog saveza (SDSM) se održavaju i mirni protesti u organizaciji Građanskog pokreta za odbranu Makedonije, gde se okupljaju pristalice vlade, u znaku nezadovoljstva zbog odluke Ivanova da amnestira predsednika SDSM Zorana Zaeva i ranijeg visokog funkcionera MUP-a Zorana Veruševskog, koji su, prema njima, prisluškivanjem ugrozili bezbednost države.

Vratiti se pregovorima

Ne prestaju ni reakcije međunarodnih faktora. Evrokomesar Johanes Han na svom Tviter profilu je napisao da se kriza može rešiti samo političkim sredstvima, a ne nasiljem.

Han poziva sve političke partije i odgovorne građane da se uzdrže od nasilja.

"Odgovornost političara je da se vrate za pregovarački sto", naveo je Han posle protesta u sredu uveče.

I portparol američkog Stejt departmenta Džon Kirbi je izjavio da je Vašington duboko zabrinut najavom predsednika Ivanova da oprosti svima koji su predmet istrage u vezi skandala sa prisluškivanjem.

"Ukoliko se sprovede, ova odluka će štititi korumpirane službenike i uskratiće pravdu građanima Makedonije", dodao je Kirbi.

U novom godišnjem izveštaju Stejt Departmenta o ljudskim pravima i slobodama optužuje se makedonska vlada za nepoštovanje vladavine prava.

XS
SM
MD
LG