Linkovi

Na Kosovu obeležen Međunarodni dan nestalih


Skup u Gračanici povodom Međunarodnog dana nestalih, 30. avgust 2024. (VOA/Budimir Ničić)
Skup u Gračanici povodom Međunarodnog dana nestalih, 30. avgust 2024. (VOA/Budimir Ničić)

Na Kosovu se i dalje traga za 1.620 osoba koje su nestale ili bile kidnapovane tokom i nakon sukoba na Kosovu. Međunarodni dan nestalih obeležen je u Prištini i Gračanici.

U Prištini na spomen-obeležje posvećeno nestalim licima, koje se nalazi u dvorištu Skupštine Kosova vence su položili predstavnici udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Albanaca, kao i kosovski i međunarodnii zvaničnici. Ceremoniji su prisustvovali su kosovski premijer Aljbin Kurti, ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala Švarc, potpredsednica Skupštine Kosova Saranda Bogujevci, kao i ambasadori Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je od kraja rata izostala volja srpske strane da dozvoli iskopavanja na lokacijama za koje se sumnja da kriju masovne grobnice.

„Ogromna većina ekshumacija izvršena je u prvim mesecima nakon pada Miloševića. Nakon toga, nije bilo volje za daljim iskopavanjima u Srbiji, dok je na Kosovu u proteklih 25 godina sprovedeno 2800 iskopavanja“ rekao je Kurti.

Ambasadori SAD, Velike Britanije i Francuske položili vence na spomen obeležje u Prištini, 30. avgust 2024. (VOA/Budimir Ničić)
Ambasadori SAD, Velike Britanije i Francuske položili vence na spomen obeležje u Prištini, 30. avgust 2024. (VOA/Budimir Ničić)

Kurti je međunardnoj zajednici uputio apel da, kako je rekao, obrati pažnju na odluku o zatvaranju arhiva 37.motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, koja je prema njegovim rečima bila “jedna od ključnih izvršilaca zločina u Drenici i okolini”.

„Ove godine se navršava 20 godina otkako je Veljko Odalović na čelu Komisije za nestala lica u Srbiji, a on je bio glavni Miloševićev čovek tokom rata na Kosovu. Zamislite, osoba koja bi trebalo da bude na optuženičkoj klupi, da joj se sudi i da bude pravedno kažnjena, danas vodi komisiju za nestale osobe u Srbiji. Kao da to nije dovoljno, 2014. godine, pre 10 godina, arhiva ‘37. motorizovane brigade’ Jugoslovenske vojske proglašena je poverljivom, odlukom vlasti u Srbiji, što znači da neće biti dostupna javnosti do 2044. godine. Da li zaista treba da čekamo još 20 godina da se ta arhiva otvori?“, upitao je Kurti.

Povodom Međunarodnog dana nestalih u centru Gračanice okupilo se nekoliko desetina ljudi.

Silvana Marinković, koordinatorka Udruženja nestalih i kidnapovanih lica u Gračanici uputila je apel međunarodnoj zajednici i nadležnim institucijama da preduzmu konkretne korake u rasvetljavanju sudbine nestalih.

“Poručujemo međunarodnoj zajednici i svim nadležnim institucijama da otvore svoje arhive, iskoriste sve informacije, provere potencijalna grobna mesta i da pitanje kidanpovanih i nestalih bude prioritetno u pregovorima Beograda i Prištine sa nadom da se ovo nigde i nikome više ne desi. Ovaj težak skup završavam rečima da – neizvestnost ubija”, rekla je Silvana Marinković.

Skupu u Gračanici prisustvovala je i Vesna Bošković iz Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije. Ona je rekla da mnoge nove generacije ne pamte stradanja iz prošlosti, ali nose teško breme gubitka najmilijih, te poručila da se upravo zbog njih, kao i zbog onih koji tek stasavaju, prošlost mora ostaviti tamo gde joj je mesto, jer samo se tako može osigurati da se nikada više, ni pod kojim okolnostima, zločini ne ponove.

“Ličnim primerom moramo pokazati da izgradnja suživota sa dojučerašnjim ratnim neprijateljima u regionu nije samo mit. Sukobi se dešavaju, ali dešavaju se i pomirenja. Za praštanje je neophodno da se odnosi rasterete političkog uticaja i da se reše otvorena pitanja zajedničkim naporima. Mir ne znači da ćemo time izneveriti naše žrtve, da ćemo zaboraviti i zanemariti ono što je učinjeno i što se ne može poništiti. Mir znači da za greške treba da odgovaraju samo pojedinci, kao i da čitava nacija ne snosi odgovornost za zločine koje su počinili pojedinci”, navela je Vesna Bošković.

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer pozvao je putem društvenih mreža institucije i zvaničnike da prevaziđu svoje razlike i rade zajedno na rešavanju slučajeva nestalih osoba.

I predsednica Kosova Vjosa Osmani napisala je na Fejsbuku povodom Međunarodnog dana nestalih “da više od 1.600 prisilno nestalih tokom poslednjeg rata na Kosovu, među kojima su mnogi bili deca, i dalje predstavlja najdublju ranu Kosova”.

XS
SM
MD
LG