Linkovi

Mekalister u Beogradu: Nova poglavlja, promena Ustava, Kosovo...


Arhiva - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu, 14. maja 2018.
Arhiva - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu, 14. maja 2018.

Srbija je na pravom putu, nekoliko pregovaračkih poglavlja sa EU tehnički su spremna i nadam se da mogu da budu otvorena na sledećoj međudržavnoj konferenciji 10. decembra u Briselu, rekao je u Beogradu u četvrtak uveče izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da očekuje da izveštaj EP o napretku bude pozitivan, da je Srbija zadovoljna ekonomskim reformama i da je ostalo da mnogo uradi po pitanju vladavine prava.

Mekalister je na zajedničkoj konferenciji za štampu posle razgovora s Vučićem rekao da otvaranje poglavlja zavisi od njega, ali se nada da će sledeći izveštaj Brisela o napretku Srbije u procesu evrointegracija biti "jasan signal Srbiji i njenim građanima da nastave sa reformama".

Vučić je najavio da bi početkom novembra trebalo da počne skupštinska procedura koja se odnosi na izmene Ustava Srbije u delu koji se odnosi na pravosuđe, jer je to veoma važno za poglavlja o vladavini prava u evropskim integracijama - 23 i 24.

Vučić je nastavio da je zadovoljan ekonomskim napretkom, da će javni dug 1. januara biti ispod 50 odsto bruto-domaćeg proizvoda, da je Srbija medju zemljama sa najvišim rastom u Evropi i da direktne strane investicije u Srbiji čine 56 odsto ukupnih direktnih stranih investicija na Zapadnom Balkanu.

Rekao je i da je Poglavlje 35 o Kosovu od posebnog značaja za Srbiju i da predstavlja neku vrstu uslova za evrointegracije Srbije.

"Upoznao sam Dejvida Mekalistera sa svim što se zbiva sa Kosovom i Metohijom. Nisam imao mnogo dobrih vesti. Dobro je da imamo mir, neku vrstu stabilnosti, a do kad i kako će to da traje, niti ja znam, niti bilo ko drugi zna. Mi ćemo čuvati mir, truditi se da održimo stabilnost, ali za tango je potrebno dvoje", rekao je Vučić, dodajući da "nema pojma" šta međunarodni faktor očekuje od Srbije.

On je dodao da "nema pojma" šta međunarodni faktor očekuje od Srbije, da zna da Srbija nešto mora da uradi po pitanju Kosova, ali da ne zna šta, kao i da mu se čini da ni Evropa baš ne zna šta treba učiniti. Rekao je, međutim, da je Srbija spremna da nastavi razgovore.

XS
SM
MD
LG