Linkovi

Mekalister: Većina članova EP podržava proširenje EU


Predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (EP) Dejvid Mekalister tokom konferencije za štampu u beogradskom Medija centru, 28. februara 2019 (Foto: Medijacentar Beograd)
Predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (EP) Dejvid Mekalister tokom konferencije za štampu u beogradskom Medija centru, 28. februara 2019 (Foto: Medijacentar Beograd)

Uz poruku da su Evropskoj uniji potrebne reforme, ali da ipak postoji konsenzus oko stava da kandidati za članstvo treba da se pridruže Uniji, predsedavajući Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (EP) Dejvid Mekalister izjavio je u četvrtak u Beogradu da ogromna većina članova Evropskog parlamenta podržava proširenje Evropske unije.

Na završnoj konferenciji za mediji posle dvodnevnog boravka u Beogradu, Mekalister je ocenio da je uvođenjem taksi na robu iz Srbije i BiH Kosovo prekršilo preuzete obaveze, kao i Sporazum o stabilizaciji i prdiruživanju sa EU.

On je podsetio da su suspenziju taksi zatražile Sjedinjene Američke Države, EU i mnoge države članice. “Priština ne bi trebalo da propusti priliku za rešenje problema sa Beogradom. Potrebno je da se obe strane vrate za pregovarački sto u Briselu”, rekao je Mekalister.

Kako je rekao Mekalister, Brisel je spreman da posreduje u dijalogu, ali napretka nema dok Kosovo ne povuče odluku o taksama. “U interesu je Kosova da se taj problem reši brzo. Dijalog je bio u novoj fazi, ali već nedeljama nema napretka”, dodao je Mekalister.

Govoreći o situaciji u Srbiji, on je ocenio da su teškoće u radu Skupštine Srbije dovele do toga da neki poslanici bojkotuju sednice parlamenta.

On je rekao da su Evropska komisija i Evropski parlament izrazili zabrinutost zbog načina funkcionisanja Skupštine Srbije, i dodao da su izazili spremnost da daju savete kako bi se način rada skupštine mogao promeniti.

"Ali, od srpskog parlamenta zavisi da li će prihvatiti formalni savet", izjavio je Mekalister i dodao da je parlament centar demokratke debate, i da svaki poslanik treba da odluči da li služi građanima koji su ga izabrali učestvujući u skupštinskoj raspravi ili ne.

"Opozicioni poslanici kritikuju parlamentarnu proceduru, ali svaki treba da se upita da li propušta priliku da se uključi u raspravu sa vladom i parlamentarnom većinom", izjavio je Mekalister.

Takođe, on je rekao da Evropski parlament prati mirne ulične proteste u Srbiji, da postoji interesovanje smo za ono što se događa.

"Ali nismo u tome aktivni - slušamo i pokušavamo da stvorimo svoju sliku", izjavio je Mekalister.

Pre odlaska u Prištinu, Mekalister se u Beogradu sastao i sa premijerkom Anom Brnabić, kao i sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

XS
SM
MD
LG