Linkovi

Interaktivna izložba povodom 55. godišnjice sletanja na Mesec


Astronaut Baz Oldrin pozira za fotografiju pored američke zastave na Mesecu tokom misije Apolo 11, 20. jul, 1969.(Foto: Neil Armstrong/NASA/AP)
Astronaut Baz Oldrin pozira za fotografiju pored američke zastave na Mesecu tokom misije Apolo 11, 20. jul, 1969.(Foto: Neil Armstrong/NASA/AP)

Dvadesetog jula obeležava se 55. godišnjica sletanja Apola 11 na Mesec. Interaktivna izložba u muzeju Intrepid na Menhetnu podseća gledaoce koliko je veličanstven bio taj poduhvat i koliko je rada uloženo u prvo sletanje na Mesec.

Posetioci izložbe mogu da vide različite delove svemirskog broda, da ispitaju svemirska odela astranauta pa čak i da dodirnu malo parče Meseca. Sve je to deo interaktivne izložbe u Njujorku pod nazivom: Apolo: “Kada smo bili na Mesecu”.

Izložba je smeštena u ogromnom paviljonu na palubi nosača aviona Intrepid, odnosno Neustrašivi, nacionalne istorijske znamenitosti usidrene na obali Njujorka.

Pre 55. godina astronauti NASA-e sleteli na Mesec
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Kustoskinja izložbe Kejt Gud kaže da je to prva tako velika kolekcija predmeta korišćenih u misijama Mesec i Apolo u Njujorku.

“Iza, malo dalje od nas je svemirsko odelo, odelo američkih astrounata – prvo koje je imalo funkcije za održavanje života kao što je kiseonik.... Ovo je kaciga koja je rastavljena na delove."

Tu su i gipsani odlivci ruku američkih astronauta koji su bili potrebni da bi se napravile rukavice za njih.

U okviru programa Apolo, američki astronauti su sleteli na Mesec šest puta između 1969. i 1972. Ali prva misija i dalje je najpoznatija, kao i imena trojice astronauta: Nila Armstronga, Baza Oldrina i Majkla Kolinsa.

U svetu u kojem automobili sada mogu da voze sami, pomalo je šokantno videti stvari koje su astronauti radili bez pomoći kompjutera.

"To je kontrolna palica, odnosno džojstik, dobro poznat današnjoj deci, kako bi mogli da postignu ubrzanje ali i kontrolišu brzinu kad izađu iz Zemljine atmosfere. A, knjiga je spisak svega što su morali da obave pred polazak", kaže Gud.

Izložba takođe predstavlja omaž svemirskoj trci između Sjedinjenih Država i nekadašnjeg Sovjetskog Saveza.

"To je bila svemirska trka. Ko može da napravi bolju kapsulu? Ko će napraviti bolju raketu", potsetila je Gud.

Svemirsko odelo sovjetskog kosmonauta i prva kapsula Sojuz su takođe deo izložbe.

Lenjiri i kompasi koji su pripadali inženjeru rakete Saturn, Verneru fon Braunu, snimci govora Hruščova i Kenedija kao i arhivski snimci prvog leta na Mesec - svi izloženi predmeti čine da posetioci urone u atmosferu burnih i revolucionarnih 1960-ih godina. Izložba će biti otvorena za javnost do 2. septembra.

XS
SM
MD
LG