Linkovi

Milatović predstavio listu za izbore u Podgorici i poručio: “Izabrao sam da ne okrećem glavu na drugu stranu”


Predsednik Crne Gore Jakov Milatović prilikom predstavljanja liste za lokalne izbore u Podgorici, 27. avgust 2024. (VOA)
Predsednik Crne Gore Jakov Milatović prilikom predstavljanja liste za lokalne izbore u Podgorici, 27. avgust 2024. (VOA)

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, sa liderom GP URA i bivšim premijerom Dritanom Abazovićem, predstavio je u utorak, listu "Za bolju Podgoricu - Jakov Milatović", koja će nastupiti na izborima u Podgorici 29. septembra. Milatović je rekao da se u podgoričke izbore uključuje jer je, kako je kazao, izabrao da “ne okreće glavu na drugu stranu pred lošim praksama, bilo da su one na lokalnom ili državnom nivou”.

“Biram da se borim za bolju Podgoricu i biram da se borim za bolju Crnu Goru. Zato sam donio odluku da se uključim u podgoričke izbore i svojim imenom i prezimenom stanem iza ljudi u koje vjerujem i koji su spremni da preuzmu odgovornost. Pitaju me neki zašto se uključujem u kampanju za podgoričke izbore. Valjda misle da, kao predsjednik, treba da samo stojim sa strane, da se samo slikam se sa ambasadorima, potpisujem njihove nakaradne zakone i putujem po svijetu. To je, valjda, bila uloga koju su mislili da mi nametnu, dok svakodnevno obmanjuju građane, prilagođavaju državu njihovim funkcija i svakodnevno trguju državnim interesima”, naveo je Milatović.

Milatović na listi "Za bolju Podgoricu"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00

Milatović je, takođe, kazao da će “rezultati podgoričkih izbora zaustaviti politički cirkus”.

"Podgorički odbornici PES-a, koje nije zahvatila funkcionerska groznica, ostali su u manjini, danas sam ovdje sa njima da poručim da će ta manjina nakon ovih izbora biti većina. Pričajući ovih dana sa ljudima o potrebi stvaranja građanskog bloka, bloka centra, mnogi su me pitali protiv koga se okupljamo, da li protiv DPS-a, DF-a, PES-a. Iz tih razgovora vidim gdje se i dalje nalazi naše društvo. Stalno se okuplja u borbi protiv nečega, a ja kažem da je dosta okupljanja protiv nečega", poručio je Milatović.

Predsjednik GP URA Dritan Abazović rekao je da je “predsjednik Crne Gore Jakov Milatović donio hrabru i državničku odluku”.

“Da bude pokrovitelj i da svoje ime stavi na listu koja treba da trasira put modernoj i evropskoj Crnoj Gori. Bili smo zajedno kad smo se borili protiv korupcije i kriminala, a danas smo tu da se borimo protiv populizma i nacionalizma. Mislim da je Podgorica samo prva stanica, ali možda i najvažnija, od koje treba da krenu generalne promjene širom Crne Gore”, rekao je Abazović.

Nosilac liste "Za bolju Podgoricu - Jakov Milatović" i kandidat za gradonačelnika, je aktuelni zamjenik gradonačelnice i visoki funkiconer URE Luka Rakčević. Rakčević rekao je vjeruje da će “29. septembra trasirati put nove Podgorice”.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović raspisao je izbore za odbornike u Skupštini Glavnog grada Podgorice za 29. septembar, nakon što je 24.jula tijesnom većinom odbornika opozicije, Pokreta za Podgoricu i jednim odbornikom Pokreza za promjene, skraćen mandat lokalnom parlamentu.

Kriza vlasti u glavnom gradu Crne Gore počela je nakon raskola u vladajućem Pokretu Evropa sad kada je, krajem februara, zamjenik predsjednika PES-a i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović saopštio da je podnio ostavku na sve funkcije u partiji, a nakon čega je PES napustilo i pet odbornika bliskih Milatoviću.

Odbornici koji su napustili PES tada su formirali Pokret za Podgoricu i dogovorili zajedničko djelovanje sa GP URA i PzP-om.

Milatović je bio zamjenik Pokreta Evropa sad, koji je napravio prije dvije godine sa premijerom Milojkom Spajićem, a koji je pobijedio na predsjedničkim i parlamentarnim izborima i preuzeo vlast u nekoliko crnogoriskih opština.

Jakov Milatović i Milojko Spajić ušli su u politiku kao ministri u 42. vladi premijera Zdravka Krivokapića, koja je formirana nakon izbora 2020.

Nakon što je Krivokapićevoj vladi, u februaru 2022. izglasano nepovjerenje, Spajić i Milatović su osnovali "Pokret Evropa sad", tako nazvan po istoimenom ekonomskom program povećanja ličnih primanja.

Posljednji izbori u Podgorici održani su u oktobru 2022., kada je nakon skoro tri decenije dominacije Demokratske partije socijalista, na izborima za podgorički parlament najviše glasova osvojio Pokret Evropa sad, koji je vlast formirao sa Demokratama i Za budućnost Podgorice (koalicija okupljena oko nekadašnjeg DF-a) i građanskim pokretom URA.

Tada je u Skupštini Glavnog grada, koja ima 58 odborničkih mjesta, vladajuća većina imala 34, a opozicija 24 odbornička mjesta, prije nego što su se od većine odvojili odbornici Bloka 11, koji čine Pokret za Podgoricu, URA i Pokret za promjene.

Podgoričani će ponovo na birališta krajem septembra ove godine, a rok za predaju izbornil lista ističe 3. septembra.

Ko sve učestvuje na lokalnim izborima?

Izbornu listu, do sada, je predala samo Stranka evropskog progresa (SEP) bivšeg premijera Duška Markovića.

Subjekti iz doskorašnje vladajuće većine nastupiće u više kolona. Glavni odbor Pokreta Evropa sad još nije odlučio da li će ta stranka na izbore u Podgorici samostalno ili u koaliciji, kao ni ko će biti njen nosilac. PES je na izborima prije dvije godine osvojio 13 mandata, a iz njegovih redova je i aktuelna gradonačelnica Olivera Injac.

Prema pisanju medija nosilac liste PES-a na predstojećim izborima u Podgorici najverovatinije će, međutim, biti aktuelni ministar energetike Saša Mujović.

Na septembarskim izborima u Podgorici samostalno će nastupiti Demokratska partija socijalista. Ta stranka je na prošlim loklanim izborima u glavnom gradu Crne Gore, u oktobru 2022., predvodila listu “Svi za naš grad” i osvojila pojedinačno najviše glasova., dobila je 24 mandata u lokalnom parlamentu.

Samostalan nastup najavio je Evropski savez, koji čine Socijaldemokrate, Socijaldemokratska i Liberalna partija, koje su u dosadašnjem sazivu Skupštine Podgorice bile dio opozicije.

Ulazak u izbornu trku za vlast u Podgorici najavili su i novi politički subjekti.

Tako će na izborima u Podgorici učestvovati i lista doskorašnjeg ministra pravde, u Vladi premijera Milojka Spajića, Andreja Milovića.

Političku snagu na izborima u Podgorici odmjeriće i pokret “Naprijed” koji su osnovali, takođe, bivši ministri pravde Marko Kovač i finansija Aleksandar Damjanović. Oni su ministarsku funkciju obavljali u Vladi premijera Dritana Abazovića.

Na podgoričkim izborima ponovo će učestvovati pokret Preokret i još neki manji politički subjekti.

Do kraja ove godine, osim u Podgorici, biće održani i izbori u još tri opštine u Crnoj Gori, Gusinju 15. septembra, Kotoru 29. septembra i 17. novembra u Budvi.

XS
SM
MD
LG