Linkovi

"Mir i samo mir" - u Pećkoj patrijaršiji ustoličen patrijarh Porfirije


Patrijarh srpski Porfirije u svojoj besedi je pozvao na molitvu za sve ljude i na pomirenje sa susedima.
Patrijarh srpski Porfirije u svojoj besedi je pozvao na molitvu za sve ljude i na pomirenje sa susedima.

U Pećkoj patrijaršiji na Kosovu u tron arhiepiskopa pećkih i patrijarha srpskih ustoličen patrijarh srpski Porfirije. Poglavar Srpske pravoslavne crkve je poručio da je njegov i program ove crkve mir i samo mir.

Nakon liturgije povodom praznika Pokrova presvete Bogorodice i svečanog čina ustoličenja 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije je u svojoj besedi pozvao na molitvu za sve ljude.

Pozivam da se molimo za sve ljude, za svu našu braću i sestre, za sve sunarodnike, ali i za one sa kojima živimo ovde na ovim prostorima, uključujući pre svih braću Albance, da zajedno gradimo mir. Gradimo zajedno mir kao što su gradile mir srpske porodice sa albanskim porodicama, koje su i u dobra i u zla vremena čuvali Pećku patrijaršiju i Dečane. Ti su čestiti Albanci, bez obzira na to što su bili muslimani, iskreno verujući ljudi, znali za moć molitve, znali da tamo gde je prisutna molitva, da je tu prisutan i Bog, znali su da se u pravoslavnim hramovima moli i za njih i njihovu decu”.

Ustoličen patrijarh Porfirije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Patrijarh Porfirije je istakao da je program Srpske pravoslavne crkve i njenog patrijarha "mir i samo mir, praštanje i pomirenje sa onima koji su nam najbliži, sa onim koji nam je prvi sused".

Treba svima nama na Balkanu da je jasno da su naša deca su najvažnija nama koji ovde živimo i šansu da im omogućimo da žive u miru imamo mi, a ne neko drugi. Zato danas sa ovog svetog mesta poručujemo i Srbima i Albancima i svima koji žive na ovim prostorima: nađimo u sebi snage i čuvajmo jedni druge. Mir koji dolazi kao dar Božji siguran je i jedini je nepokolebljiv", rekao je patrijarh Porfirije.

Ustoličenju patrijarha Porfirija u Pećkoj patrijaršiji prisustvovalo je nekolko sototina ljudi iz gotovo svih krajeva Kosova, ali i iz centralne Srbije.

Ovo je treće ustoličenje kojem prisustvujem, i patrijarhu Pavlu i patrijarhu Irineju i danas patrijarhu Porfiriju, tako da veće časti i ponosa za mene nema”, rekao je Slaviša Vukosavljević iz Peći, koji od 1999. godine živi u Beogradu.

“Ovo je drugo ustoličenje kojem prisustvujem i jedina mala zamerka je, ako se može reći da je zamerka, je što bih želeo, kao i sav verni narod srpski sa Kosova i Metohije da patrijarh stoluje u Peći, u drevnoj našoj Pećkoj patrijaršiji”, rekao je Zoran Bojović iz Peći

Službi u Pećkoj patrijaršiji je prisustvovali su i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, Princ-Naslednik Filip Karađorđević i mnogobrojni politički predstavnici Srba sa Kosova.

XS
SM
MD
LG