Linkovi

Više desetina stradalih u oluji i tornadu u Misisipiju


Vonder Bolden stoji sa unukom pored potpuno uništene kuće u Roling Forku, Misisipiju
Vonder Bolden stoji sa unukom pored potpuno uništene kuće u Roling Forku, Misisipiju

SIVER SITI - Najmanje 25 osoba poginulo je u Misisipiju i najmanje jedna u Alabami u snažnoj oluji koja je pogodila taj deo SAD. Oluja je izazvala i najmanje jedan tornado koji je prošao kroz 74 kilomentra teritorije, rečeno je u Nacionalnoj meteorološkoj službi u Džeksonu, Misisipiju.

U Roling Forku, gradu od oko 1.900 stanovnika na zapadu Misisipija koji je najteže pogođen, kuće su pretvorene u ruševine, stabla drveća pucala su kao granje, a automobili su bačeni u stranu. Gradski vodotoranj se srušio.

„Čim bismo prelazili od jednog vozila do drugog ili od zgrade do zgrade, mogli smo da čujemo vriske i vapaje za pomoć. A mi smo uglavnom bili u malim grupama, kopali smo po ruševinama, pokušavajući da pronađemo i izvučemo ljude", ispričao je Rojtersu Majkl Sirsi.

Članovi jedne porodice za dlaku su pobegli sklonivši se u kupatilo; ostatak kuće se srušio oko njih, a jak vetar je spustio kombi na vrh kuće, rekao je Sirsi.

U Silver sitiju, ruralnoj zajednici od oko 300 ljudi, stanovnici su opisali kako su se zaključavali u sobe i savijali u kadama dok je tornado prolazio pored njih.

„Razmišljala sam o Bogu“, rekla je Ketrin Rej. Njena molitva je uslišena, rekla je -prikolica u kojoj živi je oštećena, ali još stoji, dok su prikolice njenih komšija potpuno uništene.

Guverner Tejt Rivs, koji je u subotu posetio Silver siti, proglasio je vanredno stanje u pogođenim oblastima.

On je na Tviteru upozorio da će Misisipi još biti na udaru nevremena i apelovao na stanovništvo da prate upozorenja nadležnih i da se sklone.

U Alabami, spasioci su izvukli čoveka iz blata kada mu se prevrnula prikolica, ali je muškarac kasnije preminuo od zadobijenih povreda, saopštila je kancelarija šerifa okruga Morgan. To je za sada jedini prijavljeni smrtni slučaj.

Američki predsednik Džo Bajden opisao je slike iz Misisipija kao "srceparajuće" i rekao je da je razgovarao sa guvernerom Rivsom.

Onima koji su pogođeni ovim razornim olujama, kao i osoblju za hitne slučajeve, učinićemo sve što možemo da pomognemo“, rekao je Bajden.

On je potom proglaio vanrednu situaciju za područje Misisipija, što znači da je federalni novac na raspolaganju saveznoj državi u saniranju štete u pogođenim područjima.

Ivon Hejs ostala je bez krova nad glavom u mestu Ejmori, Misisipiju
Ivon Hejs ostala je bez krova nad glavom u mestu Ejmori, Misisipiju

Oko 26.000 ljudi je bez struje od subote uveče u Misisipiju, Alabami i Tenesiju zbog oluje.

Visina materijalne štete je i dalje nepoznata.

XS
SM
MD
LG