Linkovi

Nišani: Utvrđivanje granica, važno pitanje


Predsednici Crne Gore i Albanije u Tirani, 7. septembar 2015.
Predsednici Crne Gore i Albanije u Tirani, 7. septembar 2015.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović razgovarao je sa predsednikom Albanije Bujar Nišanijem tokom boravka u Tirani, gdje je govorio na otvaranju Međunarodne konferencije mira.

Utvrđivanje granica Crne Gore sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom izuzetno je važno, ocijenio je predsjednik Albanije Bujar Nišani, navodeći da je zadovoljan što je to urađeno bez međunarodnog posredovanja.

Nišani je, kako je saopšteno iz Vujanovićevog kabineta, iskazao poštovanje za ugovore o granici koje je Crna Gora u Beču potpisala sa BiH i Kosovom.

"Konstatovao je da je utvrđenje granica od posebne važnosti i iskazao zadovoljstvo da su Crna Gora, BiH i Kosovo utvrdili granice bez međunarodnog posredovanja", kaže se u saopštenju.

Vujanović i Nišani istakli da je važno da Crna Gora i Albanija nemaju problema sa granicom i da su uspostavile odličnu međugraničnu kontrolu.

Konstatovano je da su odnosi Crne Gore i Albanije sadržajni u svim oblastima, i da postoje mogućnosti za njihovo unaprjeđenje, posebno u sferi ekonomije.

Nišani je, kako se navodi, ponovio snažnu podršku Crnoj Gori za NATO integracije, očekujući da će ona do kraja godine dobiti poziv za članstvo u Alijansi.

Vujanović je prethodno učestvovao na Međunarodoj konferenciji mira u Tirani, pod nazivom “Mir je uvijek moguć – Religije i kulture u dijalogu”.

On je poručio da je NATO najbolja garancija mira, a članstvo Crne Gore u njemu doprinos stabilnosti regiona, navodeći da su evro-atlanske integracije okvir koji obezbjeđuje mir.

"Poslije tragičnih iskustava Prvog i Drugog svjetskog rata, užasnih zločina, enormnog gubitka ljudskih života i materijalnog razaranja, potreba mira u svijetu postaje dominantna“, poručio je Vujanović obraćajući se učesnicima Konferencije.

On je ocijenio da je ugrožavanje mira, terorizam i rat uvijek brutalna zloupotreba izvornih vjerskih poruka i da samo mir znači poštovanje pravih religijskih vrijednosti.

"Koji su putevi trajnog obezbjeđenja stabilnosti i mira Balkana. Nesumnjivo integracije i ekonomski razvoj“, poručio je Vujanović.

Integracije, pojasnio je on, znače zajedništvo naroda i država, relativizuju vrijednost granica, a svim narodima daju mogućnost da žive u zajedničkom integracionom okviru.

Prema njegovim riječima, među državama koje imaju integracionu povezanost nema rizika sukoba, a mir postaje trajna vrijednost koja ih povezuje.

"Zato su evropske i NATO integracije okvir koji obezbjeđuje mir. Crna Gora je posvećena integracijama, a ove godine očekuje poziv za NATO – savez koji je najbolja garancija mira, a naše članstvo u njemu doprinos stabilnosti regiona“, poručio je Vujanović.

"Vjerujući u dijalog religija, naroda i vjera, Crna Gora je ubijeđena da je saradnja osnov mira i razvoja i upravo u afirmaciji vrijednosi mira i razvoja vidi svoju budućnost", zaključio je Vujanović.

XS
SM
MD
LG