Linkovi

Na kratko obustavljen rad srpskih opština na Kosovu


Opština Gračanica
Opština Gračanica

U 10 opština sa srpskom većinom na Kosovu danas je obustavljen rad na sat vremena zbog odluke Izbornog panela za žalbe i predstavke o poništenju rezultata izbora u tri biračka centra u opštini Parteš-Pasjane. Predstavnici ovih opština poručili su da neće dozvoliti prekrajanje izborne volje građana. Izborni panel za žalbe poništio je rezultate glasanja u Partešu zbog kako se navodi u odluci "narušavanja integriteta izbora, kao rezultat finansijske nagrade sa ciljem dobijanja podrške birača.

Lanci i katanci na ulaznim vratima zgrade opštine Gračanica sprečili su danas na sat vremena građane, ali i zaposlene u ovoj lokalnoj samoupravi da uđu u opštinske prostorije. Slično je bilo i u ostalim opštinama sa srpskom većinom. Razlog za to je, kako kaže još uvek aktuelni gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić, nedvana odluka Izbornog panela za žalbe o poništenju rezultata glasanja u opštini Parteš Pasjane, gde je najviše glasovao osvojio kandidat Srpske liste Dragan Petković.

"Mi smatramo da je takva odluka pogrešna i ne slažemo se sa tom odlukom, jer izborni rezultat u samoj opštini Parteš nije bio u 'foto finišu', ako tako mogu da kažem. Kandidat Srpske liste je pobedio sa znatno većim brojem glasova tako da ono obrazloženje koje Centralna izborna komisija dala za nas je neprihvatljivo", rekao je Kostić.

Predsednik Srpske liste rekao je da je današnji potez opština sa srpskom većinom samo opomena da se kako je kazao neće dozvoliti prekrajanje volje građana na izborima.

Iako je za žalbu na odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke o poništenju rezultata glasanja u Partešu nadležan Vrhovni sud Kosova, Rakić je kazao da je Srpska lista žalbu podnela Ustavnom sudu Kosova.

"Mi smo uložili žalbu ustavnom sudu i očekujemo ukoliko se sudije vode pravom da neće biti novih izbora, medjutim ako politika umeša svoje prste ne znamo šta će se dalje dešavati. Ne bih zeleo da upotrebljavam teške reži, ali ukoliko kao što sam rekao sudija ustavnog ne budu vodili pravom, mogu slobodno tako da kažem - radikalizovaćemo ovaj protest“, rekao je Rakić.

Izborni panel za žalbe i predstavke poništio je na osnovu žalbe Nenada Cvetkovića kandidata za gradonačelnika Parteša rezultate izbora u tri izborna centra u ovoj opštini i naložio Centralnoj izbornoj komisiji da ponovi glasanje. U odluci izbornog panela za žalbe, se navodi da je lično kandidat za gradonačelnika u Partešu ispred Srpske liste, Dragan Petković, telefonom komunicirao sa kako se navodi Novicom Šošićem "predstavnikom" lokalne menjačnice, kako bi raspodelio "sredstva građanima u zamenu za glasove", u iznosu od 30 do 50 evra.

Direktor Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović za Glas Amerike kaže da obustava rada opština na sat vremena „apsolutno nema nikakvog smisla“ i da bi Srpska lista trebalo da ozbiljno razmotri obrazloženje Izbornog panela za žalbe.

"Očigledno je da ovakav vid političkog aktivizma Srpske liste nije svojstven i da bi bilo bolje da se i dalje bave onim u čemu su najbolji, a to su pisanja saopštenja. Mislim da bi Srpska lista treba da ozbiljno uzme u obzir odluku izbornog panela i da ukoliko unutrašnja kontrola utvrdi da postoji osnovana sumnja i zapravo da je istinitost o kupovini glasova, onda zbog svog internog političkog kredibiliteta bi morala da menja nešto u svom daljem političkom nastupu“, kaže Maksimović.

Predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka rekla za Glas Amerike da će na osnovu odluke Izbornog panela za žalbe izbori biti ponovljeni u tri izborna centra, a ne na nivou cele opštine Parteš-Pasjane. Izbori će u ovoj opštini biti ponovljeni 19. novembra kada se održava drugi krug glasanja za ostale opštine.

XS
SM
MD
LG