Linkovi

Televizijska ekipa N1 i list "Danas" dobitnici nagrade "Dušan Bogavac"


Jelena Zorić i Aleksandar Cvrkotić nagrađena televizijska ekipa N1 (Foto: N1 i Nova.rs)
Jelena Zorić i Aleksandar Cvrkotić nagrađena televizijska ekipa N1 (Foto: N1 i Nova.rs)

Jelena Zorić i Aleksandar Cvrkotić, novinarka i snimatelj Televizije N1, kao i redakcija lista “Danas” dobitnici su ovogodišnje nagrade za etiku i hrabrost “Dušan Bogavac”, koju dodeljuju Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Fondacija “Dušan Bogavac”, saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Zorić je svojim hrabrim i etičkim angažmanom tokom 2020. godine, a naročito za vreme građanskih protesta početkom jula, potvrdila sve atribute časnog i profesionalnog žurnalizma, kao i snimatelj Cvrković - simbol svih odvažnih snimatelja i fotografa, koji kamerom, bez obzira na uslove i prilike, beleže važne trenutke”, navedeno je u obrazloženju žirija.

Jelena Zorić, nagrađena novinarka Televizije N1, izjavila je za Glas Amerike da je ponosna što je sa Aleksandrom Cvrkotićem postala prepoznata kao kolega, kako je ukazala, velikog Dušana Bogavca.

"Posebno mi je značajno sto smo dobitnici nagrade moj kolega snimatelj Aleksandar Cvrkotić i ja. Zajedno smo išli na brojne zadatke, prethodnih, a i ove godine: na odeljenja intezivne nege Covid bolnica, zajedno smo izveštavali sa protesta. Na televiziji uspeva isključivo timski rad, Cvrkotić i ja to dobro shvatamo. Drago mi je što smo dobitnici baš ove nagrade i što smo postali dostojni da se nazovemo kolegama velikog Dušana Bogavca", istakla je Jelena Zorić.

Ukazala je da ih nagrada obavezuje da u daljem izveštavanju budu objektivni i profesionalni.

"Bez obzira na teškoće, na to nas obavezuje upravo Bogavčev život", zaključila je novinarka Televizije N1 u izjavi za Glas Amerike.

Jelena Zorić i Aleksandar Cvrkotić činili su jednu od ekipa Televizije N1 koja je izveštavala sa protesta građana pred Skupštinom Srbije, pokrenutih zbog nezadovoljstva reakcijom države na pandemiju koronavirusa i stanja u političko-društvenoj sferi. Proteste je obeležila policijska brutalnost, ali i nasilje koje je ispoljavao deo demonstranata, pripadnika desničarskih grupacija.

Aleksandar Cvrkotić kaže za Glas Amerike da je prijatno iznenađen time što je nagradom istaknuta važnost, kako je ukazao, onih koji beleže slike iz života.

"Mislio sam da je sve već palo u zaborav", rekao je Cvrkotić misleći na večeri protesta koje je pokrivao sa koleginicom Zorić.

"Ne samo ono što smo mnoge moje kolege, Jelena Zorić i ja uradili to veče već i sam događaj za koji smatram da treba da bude predmet izučavanja zbog nekih specifičnosti. Ipak, ima onih koji vode računa o tome da nas vrate unazad kako bi smo kao društvo nešto i naučili. Veoma prijatno me je iznenadilo to što je kroz ovu nagradu žiri NUNS-a i Fondacije "Dušan Bogavac" istakao važnost i nas koji beležimo slike iz života jer će dobra saradnja novinara i snimatelja uticati na kvalitet onoga što šaljemo publici", rekao je Cvrkotić za Glas Amerike.

Tokom julskih protesta privedene su i povređene stotine ljudi – među kojima su bili demonstranti, novinari, policajci, političari. Zbog nasilja nad novinarima reagovala su međunarodna i domaća novinarska udruženja - tražeći da se prekinu i istraže svi napadi novinare i medijske radnike.

"Danas" - jedini slobodni i nezavisni list u Srbiji

U obrazloženju odluke žirija koja se odnosi na "Danas" podseća se na, kako je ukazano, odgovaran dvodecenijski rad tog lista.

Redakcija Danasa nastoji da svojom uređivačkom politikom i publikovanim sadržajima na delu pokaže standarde etičkog i hrabrog novinarstva, a to usmerenje i opredeljenje dokazali su i tokom ove godine i trenutno je, smatra žiri, jedini slobodni i nezavisni dnevni list u Srbiji, što nažalost govori o turobnoj slici medijske scene”, istaknuto je u obrazloženju žirija.

U užem izboru za nagradu ove godine su bili i redakcija BIRN, novinarka Tamara Grujić za TV serijal “Sa Tamarom u akciji”, kolumnista lista Danas i pozorišni reditelj Zlatko Paković, i novinarka i urednica portala Južne vesti Gordana Bjeletić.

Dodela nagrade biće u sredu, 28. oktobra, od 12 sati, u beogradskom Medija centru.

Nagradu, u znak sećanja na Dušana Bogavca i podrške hrabrom i etičkom novinarstvu u Srbiji, od 1991. godine dodeljuje Fondacija "Dušan Bogavac", u saradnji sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije.

XS
SM
MD
LG