Linkovi

Napad u Njujorku podsetio Evropljane na Pariz, Berlin, Nicu


Evropski lideri uputili su izraze saučešća i podršku posle terorističkog napada u Njujorku, u kojem je stradalo osam ljudi. Napad u utorak je doneo prizore terora u Njujorku koji su nažalost slični onima u mnogim evropskim gradovima.

Britanska premijerka Tereza Mej novella je na svom Tviter nalogu - “zapanjena sam ovim kukavičkim napadom - moje misli su uz sve one pogodjene ovom tragedijom.”

Ali kako? Guverner Njuorka je to nazvao napadom vuka samotnjaka bez dokaza o široj zaveri. To ukazuje na promenu globalne terorističke pretnje, kaže bezbednosni analitičar Afzal Ašraf.

“Promena koja se dešavala postepeno od napada 11. septembra - veći napadi sada su zamenjeni takozvanim napadima vukova samotnjaka u kojim se koristi dostupna oprema poput vozila.”

Njujorški napad je bio sličan nedavnim terorističkim incidentima širom Evrope. U junu trojica napadača su koristila kamionet da bi uleteli medju peške na Londonskom mostu – a potom upotrebili noževe da bi napali prolaznike.

Manje od tri meseca ranije jedan napadač je uleteo medju pešake u Vestminsteru i usmrtio policajca nožem.

Londonske vlasti su od tada postavile barijere na nekoliko ključnih puteva. Medjutim, nemoguće je u potpunosti se zaštititi od takvih napada, kažu eksperti.

“Govorimo o ogromnom broju područja. Govorimo o zaštitnim barijerama vrednim milijarde dolara. I sve te barijere će naravno biti uspešne, ali teroristička pretnja će i dalje postojati.”

U Francuskoj , premijer je opisao napad u Njujorku kao snažan podsetnik na globalnu pretnju.

“Nivo pretnje je visok širom sveta i naš cilj je da se obezbede kredibilni odgovori, čvrsti odgovori i da se garantuje visok nivo bezbednosti francuskog naroda", kazao je francuski premijer Eduar Filip.

Francuska je pretrpela više od većine zemalja sa stotinama stradalih u nedavnim napadima u Parizu i Nici. Francuski predsednik Emanuel Makron je u utorak potpisao novi anti-teroristički zakon sa širokim ovlašćenjima.

“Ovaj zakon će isto tako obezbediti veoma specifične mere za borbu protiv terorizma, omogućavanjem posebnih akcija ili primenjivanjem mera od slučaja do slučaja protiv identifikovanih pojedinaca.”

Predsednik Donald Tramp je napisao na svom Tviter nalogu da je naredio oštriju ekstremnu proveru putnika. Evropa će verovatno slediti taj put kaže kaže Ašraf.

“Nije mi uopšte jasno da li postoji neka vrsta provere koja bi značajno povećala mere bezbednosti koje se već primenjuju da bi se otkrili potencijalni teroristi.”

Bezbednosni analitičari naglašavaju da je gotovo nemoguće zaštititi se od namera takozvanih vukova samotnjaka da nanesu zlo.

XS
SM
MD
LG