Linkovi

Nobela za fiziku dobilo troje naučnika za posmatranje kretanja elektrona u atomima


Mat Larson, član Kraljevske akademije nauke govori tokom proglašenja dobitnika Nobelove nagrade za Fiziku, u Kraljevskoj akademiji nauka u Stokholmu, Švedska, 3. oktobra 2023.
Mat Larson, član Kraljevske akademije nauke govori tokom proglašenja dobitnika Nobelove nagrade za Fiziku, u Kraljevskoj akademiji nauka u Stokholmu, Švedska, 3. oktobra 2023.

Nobelova nagrada za fiziku dodeljena je u utorak grupi od troje naučnika za posmatranje elektrona u atomima u najsitnijim delićima sekunde.

Pjer Agostini sa Državnog univerziteta Ohajo u SAD, Ferenc Kraus sa Instituta za kvantnu optiku Maks Plank sa Univerziteta Ludvig Maksimilijan u Minhenu u Nemačkoj i Ane Luije sa Univerziteta Lund u Švedskoj osvojili su nagradu.

Njihovi eksperimenti "dali su čovečanstvu nove alate za istraživanje sveta elektrona unutar atoma i molekula", navodi Kraljevska švedska akademija nauka, koja je objavila dobitnike nagrade u Stokholmu.

Oni su "pokazali način da se stvore izuzetno kratki impulsi svetlosti koji se mogu koristiti za merenje brzih procesa u kojima se elektroni kreću ili menjaju energiju".

U ovom trenutku, ova nauka se bavi razumevanjem našeg univerzuma, a ne praktičnim primenama, ali se nadamo da će na kraju dovesti do bolje elektronike i dijagnostikovanja bolesti.

"Nauka atosekunde nam omogućava da se pozabavimo fundamentalnim pitanjima kao što je vremenska skala fotoelektričnog efekta za koji je Ajnštajn, Albert Ajnštajn, dobio Nobelovu nagradu za fiziku 1921. godine", kaže Eva Olson, predsednica Nobelovog komiteta za fiziku.

Nobelove nagrade nose novčanu nagradu od 11 miliona švedskih kruna (milion dolara). Novac potiče iz zaveštanja tvorca nagrade, švedskog pronalazača Alfreda Nobela, koji je umro 1896.

Prošle godine, tri naučnika su zajedno osvojila nagradu za fiziku za dokaz da male čestice mogu da zadrže međusobnu vezu čak i kada su razdvojene. Ovaj fenomen je nekada bio pod sumnjom, ali se sada istražuje za potencijalnu primenu u stvarnom svetu, kao što je šifrovanje informacija.

Nagrada za fiziku dolazi dan nakon što su Amerikanka mađarskog porekla Katalin Kariko i Amerikanac Dru Vajsman dobili Nobelovu nagradu za medicinu za otkrića koja su omogućila stvaranje mRNA vakcine protiv Kovida 19.

Proglašavanje dobitnika Nobelove nagrade nastaviće se dodelom nagrade za hemiju u sredu i nagrade za književnost u četvrtak. Nobelova nagrada za mir biće proglašena u petak, a nagrada za ekonomiju 9. oktobra.

Laureati se pozivaju da svoje nagrade prime na svečanostima 12. oktobra, na godišnjica Nobelove smrti. Prestižna nagrada za mir dodeljuje se u Oslu, po njegovoj želji, dok je druga ceremonija dodele u Stokholmu.

XS
SM
MD
LG