Linkovi

Merkel čestitala Bajdenu i Haris, Putin "čeka zvanični rezultat"


Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Rusije Vladimir Putin različito su reagovali na vesti o pobedniku predsedničkih izbora u Americi. (Foto: Reuters)
Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Rusije Vladimir Putin različito su reagovali na vesti o pobedniku predsedničkih izbora u Americi. (Foto: Reuters)

Nemačka kancelarka Angela Merkel u ponedeljak je čestitala novoiziabranom američkom predsedniku Džou Bajdenu i njegovoj potpredsednici Kamali Haris na predviđenoj izbornoj pobedi, navodeći da SAD i evropski partneri moraju da se zajednički suočavaju sa izazovima današnjeg vremena.

S druge strane, iz Kremlja je saopšteno da ruski predsednik Vladimir Putin neće čestitati novoizabranom predsedniku SAD dok se ne razreše sudski procesi a rezultat izbora postane zvaničan.

Čestitke iz Berlina

Na konferenciji za novinare u Berlinu, Angela Merkel je izjavila da Džo Bajden ima decenije iskustva u unutrašnjoj i spoljnoj politici i dobro poznaje Nemačku i Evropu. Rekla je da ima lepe uspomene na susrete i razgovore sa bivšim potpredsednikom.

Nemačka kancelarka takođe je srdačno čestitala budućoj potpredsednici Kamali Haris, podsećajući da je ona prva žena koja će služiti na tom položaju. Merkel je ocenila da je Haris, kao ćerka dvoje imigranata, inspiracija za mnoge ljude i primer toga šta je moguće u Americi, i dodala da se raduje što će je upoznati.

Merkel je izjavila da SAD, Nemačka i ostatak Evropske unije moraju da stoje jedni uz druge da bi se suočavali sa velikim izazovima današnjeg vremena, kao što su pandemija Kovida-19, globalno zagrevanje i terorizam. Izjavila je da moraju da rade na "otvorenoj svetskoj ekonomiji i slobodnoj trgovini jer je to osnova za prosperitet sa obe strane Atlantika."

Merkel je takođe izjavila da je svesna da Nemci i Evropljani moraju da preuzmu više odgovornosti u svom partnerstsvu sa Sjedinjenim Državama. "Amerika jeste i ostaje naš najvažniji saveznik. Ali ona od nas očekuje, s pravom, da uložimo snažnije napore da vodimo računa o svojoj bezbednosti i da se borimo za svoja uverenja u svetu", rekla je.

Nemačka trenutno predsedava Evropskom unijom.

Odnosi Angele Merkel i predsednika Donalda Trampa bili su zategnuti zbog pitanja kao što su finansiranje NATO-a i odnosi sa Rusijom.

Bez komentara iz Moskve

Vladimir Putin je deo male grupe svetskih lidera koji nisu komentarisasli Bajdenovu pobedu, koju su proglasile velike medijske organizacije u subotu. Međutim, tim predsednika Donalda Trampa je najavio pravne korake narednih dana i odbio da prizna njegov poraz, pozivajući se na rasprostranjene izborne provere - o čemu, za sada, nema dokaza.

Kada je Tramp pobedio na predsedničkim izborima 2016, Putin je veoma brzo uputio čestitke - ali je Trampova protivkandidatkinja na tim izborima Hilari Klinton priznala poraz dan posle izbora.

Putinov portparol Dmitri Peskov rekao je reporterima u ponedeljak da je ova godina drugačija. "Očigledno, možete videti da se odvijaju određene pravne procedure koje je najavio aktuelni predsednik - prema tome situacija je drugačija pa smatramo da je ispravno sačekati na zvanično saopštenje."

Lideri Kine, Brazila i Turske takođe čekaju sa čestitkama a meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da će sačekati sa komentarima dok se ne reše pravni sporovi.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Veng Venbin ponudio je slično objašnjenje zašto se predsednik Ši Đinping još nije oglasio.

“Razumemo da će rezultat predsedničkih izbora biti odlučen nakon što se budu poštovali američki zakoni i procedure."

XS
SM
MD
LG