Linkovi

Netanjahu obećava da će zabraniti emitovanje Al Džazire u Izraelu


Šef biroa Al Džazire za Gazi Vael el Dadu radi u Rafi u južnom pojasu Gaze, 12. decembra 2023., usred nastavaka bitaka između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.
Šef biroa Al Džazire za Gazi Vael el Dadu radi u Rafi u južnom pojasu Gaze, 12. decembra 2023., usred nastavaka bitaka između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će zabraniti emitovanje Al Džazire u Izraelu.

„Teroristički kanal Al Džazira više neće emitovati iz Izraela. Nameravam da odmah postupim u skladu sa novim zakonom kako bih zaustavio aktivnosti kanala“, rekao je Netanjahu u objavi na Iksu.

Parlament je usvojio zakon kojim se vladi dozvoljava da zatvori strane novinske kuće za koje se smatra da ugrožavaju bezbednost države. Ova mera, koja je prošla sa razlikom od 70 glasova prema 10, daje premijeru i ministru komunikacija ovlašćenje da zatvore strane medije u Izraelu ako se veruje da predstavljaju pretnju po bezbednost Izraela. Prema zakonu, takođe može biti zabranjeno emitovanje.

Bela kuća je navela da najava Netanjahua zabrinjava. Al Džazira sa sedištem u Dohi nije odmah odgovorila na zahtev Glasa Amerike za komentar.

Ministar komunikacija Šlomo Karhi ranije je Al Džaziru nazvao propagandnim mikrofonom militantne grupe Hamas i optužio katarski medij da izlaže izraelske vojnike potencijalnim napadima iz Gaze.

Grupe za slobodu medija osudile su napore izraelske vlade da zatvori Al Džaziru u Izraelu.

Medijske organizacije zabrinute zbog mogućeg zatvaranja biroa Al Džazire u Izraelu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

„Duboko smo zabrinuti zbog pretnji izraelskih zvaničnika da će cenzurisati medijsko izveštavanje o sukobu Izrael-Gaza, koristeći nejasne optužbe za nanošenje štete nacionalnom moralu“, rekao je Šerif Mansur, koordinator programa za Bliski istok i Severnu Afriku u Komitetu za zaštitu novinara u izjavi iz oktobra 2023.

Neke informacije u ovom izveštaju su od Rojtersa, agencije Frans pres i Asošiejted presa.

XS
SM
MD
LG