Linkovi

Superboul najgledaniji događaj u istoriji američke televizije


Zagrljaj Trevisa Kelsija i Tejlor Svift po završetku Superboula u Las Vegasu (Foto: REUTERS/Brian Snyder)
Zagrljaj Trevisa Kelsija i Tejlor Svift po završetku Superboula u Las Vegasu (Foto: REUTERS/Brian Snyder)

Najduža utakmica Superboula ostaće upamćena i kao najgledaniji program u istoriji američke televizije.

Prema Nilsenu i Adobi analitiksu, pobedu Kanzas Sitija u produžetku nad San Franciskom od 25:22 u nedelju uveče je u proseku gledalo 123,4 miliona ljudi na televiziji i platformama za striming. To je prevazišlo prošlogodišnju gledanost od 115,1 milion za pobedu Kanzas Sitija u poslednjoj utakmici nad Filadelfijom i predstavlja povećanje od sedam odsto.

Utakmicu su prenosili CBS, Nikelodeon i Junivižn, a emitovana je i na kanalu Paramount+, kao i na digitalnim platformama NFL-a.

Nilsen je takođe saopšio da je rekordnih 202,4 miliona gledalo barem deo utakmice na svim televizijama i plaftformama, što je 10 odsto više u odnosu na prošlogodišnih 183,6 miliona.

Prenos na CBS-u je u proseku imao oko 120 miliona gledalaca. Prethodna najgledanija utakmica na CBS-u bio je Superboul 2016, kada je duel Denver Bronkosa i Karolina Pantersa pratilo 112,34 miliona gledalaca

Deo poboljšanih brojki može se pripisati promeni u načinu brojanja gledalaca. Nilsen je od 2020.počeo da broji i gledaoce van kuće, ali samo sa ograničenih tržišta. To merenje se proširilo na svih 50 država od ove godine.

Nedeljna utakmica je bila tek druga od 58 Superboula koja je rešena posle produžetka. Prethodno se to desilo 2017, kada je Nju Ingland gubio od Atlante sa 28:3 i na kraju pobedio sa 34:28.

„Suzdržavao sam se u očekivanjima, ali sam se pomalo i nadao da će se to desiti“, rekao je predsednik CBS Sportsa Šon Mekmanus o produžetku. „Ne mogu da zamislim da Superboul bude bolji ili uzbudljiviji od ovoga”.

U produžetku su Najnersi poveli pogotkom iz polja, ali su Čifsi tri sekunde pre kraja stigli do trofeja tačdaunom Mekola Hardmena, posle dodavanja Patrika Mahomsa.

Ovaj Superboul je imao dodatnu privlačnost zbog Tejlor Svift. Pop superzvezda se zabavlja sa igračem Čifsa Trevisom Kelsijem i ta romansa je dovela nove obožavaoce NFL-u.

Bila je to druga godina zaredom da je Superboul u proseku imao više od 100 miliona gledalaca nakon perioda u kojem su četiri od pet utakmica pre 2023. imale manje od toga. To uključuje 95,2 miliona za Superboul 2021. između Tampa Beja i Kanzas Sitija, što je bio najniži prosek kada su u pitanju televizijski gledaoci od 2007.

Junivižn je u proseku imao više od 2,2 miliona gledalaca, što je najveća zabeležena gledanost Superboula za mrežu na španskom jeziku. Superboul se prenosi na španskom jeziku u Sjedinjenim Državama od 2014.

NFL plej-of je u proseku imao 38,5 miliona gledalaca prva tri vikenda, što je povećanje od devet odsto u odnosu na prošlu godinu.

To je usledilo nakon regularne sezone koju je u proseku gledalo 17,9 miliona ljudi, što je druga najveća gledanost otkad je 1995. ovaj parameter počeo da se prati.

XS
SM
MD
LG