Linkovi

"U Americi ne krunišemo kraljeve" - Niki Hejli obećava da će nastaviti kampanju


Kandidatkinja za republikansku nominaciju i bivša ambasadorka u UN Niki Hejli govori na univerzitetu Klemson u Grinvilu u Južnoj Karolini, 20. februara 2024. (Rojters/Alyssa Pointer)
Kandidatkinja za republikansku nominaciju i bivša ambasadorka u UN Niki Hejli govori na univerzitetu Klemson u Grinvilu u Južnoj Karolini, 20. februara 2024. (Rojters/Alyssa Pointer)

Kandidatkinja za republikansku nominaciju Niki Hejli obećala je da će nastaviti svoju predsedničku kampanju, uprkos malim šansama za uspeh, navodeći: "U ovoj zemlji ne krunišemo kraljeve". Hejli je poručila da nema nameru da se povuče iz trke ni posle primarnih izbora u Južnoj Karolini u subotu.

"Ne osećam potrebu da "poljubim prsten" i ne plašim se Trampove odmazde", rekla je publici na predizbornom skupu u Grinvilu u Južnoj Karolini, gde se očekuje da će izgubiti stranačke izbore od bivšeg predsednika Donalda Trampa uprkos tome što je u pitanju njena država, čija je bila guvernerka.

Tramp ubedljivo vodi u nacionalnim anketama a njegovi saveznici su pojačali pritisak na Hejli da se povuče iz trke kada je pretrpela težak poraz na četiri dosadašnja stranačka glasanja. Njeno insistiranje da će nastaviti kampanju za Belu kuću je razgnevilo Trampov izborni štab, koji je ismeva i preti da će prekinuti veze sa donatorima koji nastavljaju da joj daju novac.

U svom govoru u utorak, Hejli je oštro kritikovala Trampa ističući da je suviše star, kontroverzan i egoističan da bi bio efikasan lider. Pomenula je i kako je u prošlosti vređao vojne veterane, i emotivno je reagovala kada je pomenula svog supruga Majkla Hejlija, koji je pripadnik američke vojske raspoređen u inostranstvu.

Ipak, dodala je da nije među onima koji "nikada ne bi glasali za Trampa". Rekla je da je imala "izvestan broj problema" sa bivšim predsednikom, dok je imala "bezbroj" problema sa demokratskim predsednikom Džoom Bajdenom.

"U ovoj zemlji ne krunišemo kraljeve. Imamo izbore", rekla je Hejli u govoru. "Zato odbijam da odustanem. Južna Karolina će glasati u subotu. Ali u nedelju, ja ću se i dalje takmičiti da postanem predsednica. Nikud ne idem".

Hejli, koja je bila guvernerka Južne Karoline od 2011. do 2017. godine zaostaje 60 poena za Trampom na nacionalnom nivou, prema proseku koji meri analitički vebsajt FiveThirtyEight. Trampova kampanja objavila je ranije u utorak da je, matematički izračunato, bivši predsednik na putu da osvoji nominaciju do 12 marta, na osnovu sadašnjih podataka.

Hejli je u svom govoru odgovorila na kritike da nanosi štetu Trampu time što ostaje u trci. Za većinu Trampovih problema, rekla je, kriv je on sam.

XS
SM
MD
LG