Linkovi

Nove tužbe protiv Didija: Drogirao, tukao i silovao muškarce, žene i maloletnika


Šon Didi Kombs na dodeli MTV nagrada 2023. (Foto: ANGELA WEISS/AFP)
Šon Didi Kombs na dodeli MTV nagrada 2023. (Foto: ANGELA WEISS/AFP)

Novi tužbe protiv Šona Didija Kombsa podnete su u ponedeljak. Reper se optužuje za silovanje žena, seksualno zlostavljanje muškaraca i zlostavljanje 16-godišnjeg dečaka. Protiv hip-hop mogula podneto je najmanje šest tužbi federalnom sudu na Menhetnu.

Tužne su podnete anonimno, dve su podigle NN žene, a četiri NN muškaraca. Oni su, kako njihovi advokati kažu, deo grupe od više od 100 navodnih žrtava koje tek treba da prijave sudu optužbe protiv Kombsa, koji je prošlog meseca uhapšen zbog trgovine ljudima.

Jedan od muškaraca koji je podneo tužbu živi u Severnoj Karolini, navodi da mu je Kombs milovao genitalije kada je imao 16 godina na jednoj od "belih žurki" repera u Hamptonsu na Long Ajlendu 1998.

Čovek tvrdi da je tokom razgovora o mogućem prodoru u muzičku industriju, Kombs iznenada naredio tadašnjem tinejdžeru da spusti pantalone. Prema tužbi, Kombs mu je objasnio da je to obred kako bi postao muzička zvezda, i pitao je tadašnjeg tinejdžera: „Zar ne želiš da uđeš u posao?“

Čovek je naveo da je pristao zbog straha, anksioznosti i pozicije moći sa koje je Kombs nastupio, a da je tek kasnije shvatio da je ono što se dogodilo seksualni napad.

Druge tužbe podnete u ponedeljak američkom Okružnom sudu na Menhetnu odnose se na silovanje, prisilni oralni seks i drogiranje u cilju onesposobljavanja žrtava.

Jedna žena ga tuži da ju je silovao u zaključanoj hotelskoj sobi 2004. godine nakon što je pozvao nju i prijatelja tamo na zabavu, dao im piće i rekao im da šmrču kokain.

Žena je tada bila brucoš, tvrdi da je Kombs takođe prisiljavao njenog prijatelja na oralni seks nad njim i navela je da je rekao da će ih oboje ubiti ako se ne povinuju zahtevima.

Druga tužilja navodi da ju je Kombs napao i silovao u kupatilu 2005. na zabavi za pokojnog repera Bigija Smolsa. Ona kaže da ju je Kombs uveo u kupatilo da razgovaraju nasamo, a zatim je počeo neočekivano da je ljubi. Kada je pokušala da se izvuče, kako kaže, udario joj je glavu o zid, od čega je pala na pod. Rekla je da je pokušala da pobegne, ali ju je Kombs ponovo udario i silovao.

Nakon toga, dalje navodi, Kombs je nonšalantno namestio svoju odeću i rekao joj: „Bolje nikome da bisi rekla o ovome ili ćeš nestati".

U drugoj tužbi, čovek koji je radio kao obezbeđenje na Kombsovoj zabavi u Hemptonsu 2006. godine, tvrdi da mu je dao alkoholno piće u koje je pomislio da je ubačena droga od čega se osetio jako loše. Muškarac navodi da ga je Kombs zatim gurnuo u kombi i seksualno napao.

Nove tužbe protiv Bila Kozbija
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:52 0:00

U drugim tužbama koje su podnete u ponedeljak, Kombs je optužen da je 2008. godine primorao muškarca na oralni seks u magacinu ogromne robne kuće na Menhetnu i da je seksualno napao muškarca na zabavi u oktobru 2021. Ovaj drugi muškarac, koji sumnja da mu je ubačena droga u piće i da zato nije bio u mogućnosti da se brani, seća se da ga je više muškaraca napalo i jasno se priseća da je video Kombsa iznad sebe, golog, u jednom trenutku tokom napada, navodi se u njegovoj tužbi.

Do ponedeljka, Kombs je bio optužen samo u građanskim parnicama i u jednog krivičnoj tužbi za seksualne aktivnosti sa odraslima. Kombsovi advokati i drugi predstavnici nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar.

Kada su 1. oktobra najavljene planirane tužbe, advokat je rekao da Kombs „ne može da se bavi svim besmislenim optužbama u onome što je postalo bezobzirni medijski cirkus“.

Kombs koji ima 54 godine izjasnio se da nije kriv za reketiranje i optužbe za trgovinu ljudima. Osumnjičen je da je godinama prisiljavao i zlostavljao žene uz pomoć mreže saradnika i zaposlenih dok je žrtve ućutkao ucenama i nasiljem, uključujući otmice, postavljanje požara i fizička premlaćivanja.

Kombsovi advokati su bezuspešno pokušavali da oslobode osnivača Bad Boy Records uz kauciju. On je u federalnom zatvoru u Bruklinu od hapšenja 16. septembra.

Dve sudije su zaključile da bi Kombs bio opasan za društvo ako bi bio pušten iz pritvorskog centra Metropolitan, ustanove koja je na lošem glasu zbog nasilja i problema sa funkcionisanjem. Na ročištu za kauciju pre tri nedelje, sudija je odbio kauciju od 50 miliona dolara, kućni pritvor i elektronski nadzor, nakon što je zaključio da je Kombs ometao svedoke i nastavak istrage.

U petak je sudija Apelacionog suda odbio puštanje iz zatvora, dok tročlano veće Drugog okružnog apelacionog suda u SAD rešava o njegovom zahtevu za kauciju.

XS
SM
MD
LG