Linkovi

Zemljotres sa epicentrom blizu Njujorka potresao sjeveroistok Amerike


ARHIVA - Menhetn, Njujork (Foto: AP/Ted Shaffrey)
ARHIVA - Menhetn, Njujork (Foto: AP/Ted Shaffrey)

Zemljotres jačine 4,8 stepeni Rihterove skale u petak ujutro je potresao gusto naseljeno područje grada Njujorka, saopštila je američka Geološka služba. Potres se osjetio širom sjeveroistoka Amerike - od prijestonice Vašingtona do Nove Engleske.

U opštini Tjuksberi u centralnom delu Nju Džersija prijavljeno i nekoliko naknadnih potresa, iako nije bilo izveštaja o povređenima i nije bilo potrebe za evakuacijom.

Zemljotres, u kojem su se tresle zgrade, iznenadio je stavnovnike koji nisu navikli na značajniju seizmološku aktivnost u tom regionu.

Epicentar zemljotresa bio je blizu mjesta Lebanon u Nju Džersiju, koje je oko 70 kilometara udaljeno od grada Njujorka, saopšteno je iz geološke službe. Prema podacima Evroposkog mediteranskog seizmološkog centra, jačina zemljotresa je bila 5,5 stepeni.

Podaci američke Geološke službe sugerišu da je potres moglo da osjeti više od 42 miliona ljudi.

Nije bilo izvještaja o povrijeđenima ili pričinjenoj šteti, ali je guvernrka države Njujork Keti Hokal upozorila na mogućnost naknadnih potresa. Inženjerski timovi ispituju mostove i puteve.

"Ovo je jedan od najvećih zemljotresa na istočnoj obali u proteklom vijeku", rekla je Hokal.

Gradonačelnik Erik Adams na Eksu je naveo da prema preliminarnim izvještajima, nema nagovještaja da je zemljotres doveo do velikih problema po "bezbjednost života ili infrastrukturu". Dodao je da se vrši inspekcija ključnih područja.

Zemljotres se osjetio širom regiona - u gradu Njujorku, Nju Džersiju, sjevernoj Pensilvaniji, zapadnom Konektikatu, Baltimoru i Vašingtonu.

Iz predostrožnosti je obustavljen saobraćaj na regionalnog željezničkoj liniji između Filadelfije i predgrađa u Nju Džersiju. Na kraće vrijeme su bili obustavljeni i letovi na lokalnim aerodromima. Zemljotres je prekinuo i brifing o Gazi u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Čarita Volkot, iz njujorške četvrti Bronks, rekla je da je potres bio kao "žestoki tutanj koji je trajao oko 30 sekundi".

"Vibracija je bila kao da ste okruženi bubnjevima", ispričala je Volkot.

"Primijetila sam da se tresu vrata. Nisam vjerovala da je zemljotres", rekla je za AP Indija Hejs, koja radi u jednom kafeu na Menhetnu.

Solomon Bajron je sjedio na klupi na Mehnetnu kada je osjetio neobičajeno podrhtavanje.

"Osjetio sam vibracije, pitao sam se odakle dokaze. Nije bilo vozova blizu ili nešto slično", rekao je Bajron i dodao da nije znao da je zemljotres dok nije dobio obavještenje na telefonu.

Guvernerka Njujorka navela je na Eksu da se zemljotres osjetio širom te države.

"Moj tim procjenjuje posljedice i moguću štetu", navela je Hokal.

Iz Bijele kuće je saopšteno da je predsjednik Džo Bajden informisan o zemljotresu i da je "u kontaktu sa federalnim, državnim i lokalnim zvaničnicima". Bajden je razgovarao sa guvernerom Nju Džersija Filom Marfijem.

Potres je mnoge podsjetio na 13. avgust 2011. godine, kada je istočnu obalu pogodio zemljotres jačine 5,8 stepeni - najsnažniji od Drugog svjetskog rata. Epicentar je bio u Virdžiniji, a osjetile su ga desetine miliona ljudi od Džordžije do Kanade.

Zemljotres je napravio pukotine na spomeniku Džordžu Vašingtonu u američkoj prijestonici, doveo do evakuacija iz Bijele kuće i Kongresa i uznemirio Njujorčane tri nedelje prije 10. godišnjice terorističkog napada na Ameriku 11. septembra.

XS
SM
MD
LG