Linkovi

Njujork tajms tuži kompanije za veštačku inteligenciju zbog intelektualne svojine


Znak Njujork tajmsa iznad ulaza u zgradu ove medijske kuće
Znak Njujork tajmsa iznad ulaza u zgradu ove medijske kuće

Njujork tajms podneo je tužbu protiv OpenAI i Majkrosofta, navodeći da modeli veštačke inteligencije ovih kompanija krše intelektualnu svojinu novina.

U žalbi, u koju je uvid imao Glas Amerike, navodi se da su modeli veštačke inteligencije koje su kreirali OpenAI i Majkrosoft koristili milione članaka Tajmsa zaštićenih autorskim pravima, da nauče četbotove koji postaju konkurencija novinama kao izvoru informacija.

Ovo je prvi put da je veliki američki medij tužio kompanije koje stoje iza generativnog ChatGPT i drugih alata veštačke inteligencije. Slučaj takođe ističe pitanja koja su se pojavila u medijskim organizacijama tokom prošle godine u vezi sa novinarskim, finansijskim i pravnim posledicama veštačke inteligencije.

Iako se u tužbi ne pominje konkretan zahtev za odštetom, navodi se da bi optuženi trebalo da budu odgovorni za milijarde dolara zakonske ili stvarne štete.

"Optuženi žele da besplatno koriste ogromna ulaganja Tajmsa u svoje novinarstvo", navodi se u žalbi, tvrdeći da OpenAI i Majkrosoft koriste sadržaj Tajmsa bez plaćanja da bi kreirali proizvode koji zamenjuju Tajms i kradu njegovu publiku.

OpenAI i Majkrosoft nisu odmah odgovorili na zahteve Glasa Amerike za komentar.

Sličnu tužbu u septembru je podnelo više desetina istaknutih autora, među kojima su Džon Grišam i Elin Hilderbrand. Autori su tužili OpenAI zbog navodnog kršenja autorskih prava, jer su koristili njihove knjige za obuku ChatGPT-a bez dozvole.

Borba medijskih organizacija protiv industrije visoke tehnologije vodi se i u drugim zemljama. Više od 80 španskih medijskih organizacija podnosi tužbu od 600 miliona dolara protiv Mete zbog, kako kažu, nelojalne konkurencije, objavio je Glas Amerike ranije ovog meseca. Portparol Mete u to vreme rekao je da kompanija nije dobila nikakvu pravnu dokumentaciju pa nije mogla da komentariše.

Gugl i kanadska vlada postigli su u novembru sporazum u vezi sa Zakonom o onlajn vestima, u kojem će Gugl nastaviti da koristi kanadske vesti na mreži u zamenu da kompanija godišnje isplaćuje medijskim kućama oko 100 miliona dolara.

Tehnologija veštačke inteligencije postavila je etička i praktična pitanja za medijske kompanije u poslednjih 12 meseci.

Neki, kao što su Asošijeted pres i nemačka kompanija Aksel Špringer koja objavljuje Politiko i Biznis insajder, sklopili su ugovore sa OpenAI.

Ipak oko 600 medijskih kompanija instaliralo je blokatore kako bi sprečilo tehnologiju da besplatno pristupa sadržaju.

„Ono što smo primetili je da izdavači vesti, bar pola njih u mojoj anketi, žele da malo zakoče ovo i da ne dozvole da budu uključeni bez neke vrste razgovora ili pregovora sa OpenAI “, rekao je Ben Velš za Glas Amerike. Velš, je urednik aplikacija za vesti za Rojters, i sačinio je anketu medijskih kuća za svoj blog.

XS
SM
MD
LG