Linkovi

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine od ključne važnosti


Vršilac dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, 5. april 2018.
Vršilac dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, 5. april 2018.

Nakon što je posetio Beograd u februaru prošle godine, vršilac dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer u četvrtak je u Beogradu razgovarao sa predsednikom i premijerkom Srbije Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić.

Predsednik Srbije sastao se sa Palmerom - osim o bilateralnim odnosima i važnosti dugotrajnog prijateljstva dve zemlje, važna tema razgovora bilo je i Kosovo.

I pored neslaganja u stavovima o Kosovu, Vučić i Palmer su se saglasili da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine od ključne važnosti, ne samo za proces pridruživanja EU, već i za regionalnu stabilnost i buduće blagostanje i prosperitet naroda u regionu, ističe se u saopštenju iz kabineta Predsednika.

Ocenjeno je da je sada ključni period za budući razvoj Srbije, posebno kada je reč o nastojanjima da postane punopravna članica EU, a Palmer je istakao da će SAD nastaviti da pružaju podršku naporima Srbije za pridruženje EU.

Takođe, Palmer je obećao kontinuiranu podršku dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, na svaki način koji učesnici u dijalogu smatraju korisnim. Vučić i Palmer su se saglasili da su miroljubivi razgovori i puna primena postignutih dogovora ključni za postizanje održivog rešenja, navodi se u saopštenju sa sastanka.

Sa Metju Palmerom sastala se i premijerka Ana Brnabić, koja je tom prilikom izrazila protest povodom hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i napada prištinske policije na srpske zvaničnike, civile i novinare.

Brnabić je istakla da Srbija od međunarodne zajednice očekuje osudu nasilja prištinskih bezbednosnih snaga, dok je Palmer ocenio da je prevashodni interes SAD da se očuvaju mir, stabilnost i bezbednost regiona zapadnog Balkana.

On je iskazao nezadovoljstvo zbog nedavnih incidenata na Kosovu i Metohiji i naglasio važnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU, a prema njegovim rečima, implementacija sporazuma i dijalog je jedini način da se pronađe konstruktivno rešenje.

Brnabić je podsetila da je Srbija ispunila sve preuzete obaveze iz Briselskog sporazuma, da isto očekuje i od Prištine i dodala da je Beograd spreman da nastavi dijalog sa Prištinom.

XS
SM
MD
LG