Linkovi

Obama: Istorijska 24 sata u odnosima SAD - Iran


Obama tokom današnjeg obraćanja o Iranu
Obama tokom današnjeg obraćanja o Iranu

Američki predsednik naglasio "snažnu američku diplomatiju", koja je dovela do implementacije dugoočekivanog nuklearnog sporazuma i razmene zatvorenika...

Američki predsednik Barak Obama naveo je “snažnu američku diplomatiju” kao glavni razlog za ključna dostignuća u vezi sa Iranom u poslednja 24 sata, koja obuhvataju potvrdu da je Teheran značajno smanjio obim svog nuklearnog programa, oslobodio američke zatvorenike i da je rešen tri decenije stari finansijski spor dve zemlje.

Obama se danas obratio američkoj javnosti, pošto je dobio potvrdu da su sva petorica američkih državljana, koja su oslobođena u Iranu, napustila tu zemlju.

“Ovo je dobar dan”, poručio je Obama u obraćanju iz Bele kuće. "Korišćenjem diplomatije u direktnom angažmanu sa Irancima, videli smo rezultate”.

SAD i pet svetskih sila juče su ukinule sankcije Iranu, posle izveštaja Međunarodne agencije za atomsku energiju u kojem se navodi da je Teheran ispunio svoje obaveze iz sporazuma postignutog u julu prošle godine u Beču, posle skoro dve godine intenzivnih pregovora..

Prema nekim visokim zvaničnicima američke administracije, zahvaljujući ukidanju sankcija, Iran će sada imati pristup sredstvima u iznosu od 50 do 100 milijardi dolara.

SAD navode da je Iran ukolnio dve trećine centrifuga za obogaćivanje uranijuma, poslao iz zemlje više od 98 odsto svojih zaliha već obogaćenog uranijuma, da će biti predmet inspekcija i omogućiti pristup bez presedana svom nuklearnom programu.

"Ukoliko Iran pokuša da tajno napravi bombu, mi ćemo ih uhvatiti", rekao je Obama. "Region, SAD i ceo svet biće bezbedniji”.

"Iran više nema dovoljno materijala da napravi čak i jednu bombu", poručio je Obama, pomenuvši i današnje saopštenje američkog Sekretarijata za finansije da uvodi nove sankcije pet pojedinaca i nekoliko kompanija povezanih sa iranskim programom balističkih raketa.

"Nuklearni sporazum nikada nije bio planiran da bude rešenje svih naših neslaganja sa Iranom", dodao je Obama i naglasio da će "SAD nastaviti da energično sporovode te sankcije".

Iran i SAD juče su objavili da je došlo do razmene zatvorenika, u okviru koje je pet Amerikanaca oslobođeno u zamenu za pomilovanje sedam iranskih državljana, optuženih ili osuđenih za kršenje američkih trgovinskih sankcija prema Iranu.

Ranije danas, predsednik Irana Hasan Rohani izjavio je da je islamska republika otvcorila "novo poglavlje" u svojoj istoriji, hvaleći kraj međunarodnih sankcija koje su Teheranu uvedene zbog njegovih nuklearnih aktivnosti.

XS
SM
MD
LG