Linkovi

Bela kuća uverena da je Prigožin poginuo u avionskoj nesreći


Širom Rusije, građani su prethodnih dana odavali počast pogunilom šefu ozloglašene plaćeničke grupe (Foto: Reuters)
Širom Rusije, građani su prethodnih dana odavali počast pogunilom šefu ozloglašene plaćeničke grupe (Foto: Reuters)

Bela kuća saopštila je u pondeljak da je sve više uverena da je vođa plaćeničke grupe Vagner poginuo u avionskoj nesreći u Rusiji prošle nedelje.

Ruski istražitelji potvrdili su u nedelju da su genetskim testovima utvrdili da je Prigožin među desetoro poginulih u padu aviona prošle nedelje, prenele su novinske agencije Rojters i Asošijeted pres.

Ruska agencija za avijaciju prethodno je objavila imena ljudi koji su bili u privatnom avionu koji je pao prošle srede severozapadno od Moskve, a pored Prigožina, na spisku je bio Dmitrij Utkin, njegova desna ruka.

“U okviru istrage o padu aviona u Tverskoj oblasti, obavljene su molekularno-genetske analize”, navodi se u objavi Ruskog istražnog komiteta na društvenoj mreži Telegram.

“Zahvaljujući rezultatima analize, utvrđen je identitet svih 10 žrtava. Njihovi identiteti odgovaraju spisku putnika na letu”, dodaje se u objavi.

Ruski istražni komitet, međutim, nije objavio informacije o uzroku pada aviona.

Prethodnih dana bilo je špekulacija, pogotovo na Telegram kanalima pro-vagnerovske orijentacije, da li je Prigožin zaista bio u avionu, uzevši u obzir kakve je sve bezbednosne mere preduzimao u prošlosti, navodi Rojters.

Preliminarna procena američkih obaveštajnih službi pokazala je da je namerna eksplozija izazvala pad aviona u kojem se pretpostavlja da je bio i šef Vagnera Jevgenj Prigožin.

Jedan od neimenovanih američkih zvaničnika rekao je da je utvrđeno da je Prigožin „vrlo verovatno“ meta i da je eksplozija u skladu sa Putinovom „dugom istorijom pokušaja da ućutka svoje kritičare“.

Zvaničnici, koji su govorili za AP pod uslovom da ostanu anonimni, nisu izneli detalje o tome šta je moglo da izazove eksploziju.

Portparol Pentagona Pet Rajder demantovao je medijske navode da je raketa zemlja-vazduh oborila avion. Nije rekao da li je uzrok eksplozije bomba ili nešto drugo.

Kremlj je u petak odbacio optužbe da je odgovoran za avionsku nesreću.

“Sada naravno ima mnogo spekulacija u vezi sa padom aviona i tragičnom smrću putnika, uključujući Jevgenija Prigožina. Naravno, na Zapadu se te spekulacije iznose pod određenim uglom i to je potpuna laž", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima.

Ruski predsednik Vladimir Putin, u petak je prvi put javno govorio o smrti šefa ozloglašene plaćeničke grupe Vagner.

On je tada uputio saučešće Prigožinovoj porodici, najavivši detaljnu istragu o padu aviona, a o šefu Vagnera je govorio kao o čoveku koji je bio talentovani biznismen i patriota, ali je pravio određene greške u životu.

Prethodno je zamjenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov kritikovao američkog predsjednika Džoa Bajdena zato što je rekao da nije iznenađen što je Prigožin poginuo u avionskoj nesreći, i da "nema mnogo toga u Rusiji iza čega ne stoji Putin". Rjabkov je Bajdena optužio za kršenje diplomatskih normi.

Mlaznjak koji je prevozio osnivača privatne vojne kompanije Vagner i šest drugih putnika srušio se u sredu ubrzo posle poletanja iz Moskve sa tročlanom posadom, saopštila je ruska uprava civilnog vazduhoplovstva.

Spasioci su pronašli 10 tela, a ruski mediji prvo su se pozvali na anonimne izvore u Vagneru koji su rekli da je Prigožin mrtav.

Međutim, do nedelje nije bilo zvanične potvrde.

Nekoliko ruskih društvenih medija odmah posle nesreće objavilo je da su tela iz aviona spaljena ili unakažena do neprepoznatljivosti, i da će morati da budu identifikovana pomoću DNK.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da još nema definitivnih dokaza da je Prigožin bio u avionu, ali da je "velika verovatnoća" da je mrtav.

„Još ne postoji definitivan dokaz da je Prigožin bio u avionu i poznato je da primenjuje izuzetne bezbednosne mere. Međutim, velika je verovatnoća da je on zaista mrtav“, navelo je britansko ministarstvo na platformi X.

„Smrt Prigožina bi gotovo sigurno imala duboko destabilizujući efekat na Vagnerovu grupu. Njegova hiperaktivnost, izuzetna smelost, težnja za rezultatima i ekstremna brutalnost prožimali su Vagner, i malo je verovatno da će mu se parirati bilo koji naslednik".

XS
SM
MD
LG