Linkovi

Obeleženo 16 godina od ubistva Đinđića


Srbija obeležava 16 godina od ubistva bivšeg premijera Zorana Đinđića, Foto: AP Photo/Darko Vojinovic
Srbija obeležava 16 godina od ubistva bivšeg premijera Zorana Đinđića, Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, praćena ministrima, položila je danas venac u dvorištu vlade, gde je na današnji dan pre 16 godina ubijen premijer Zoran Ðinđić. Brnabić je venac položila u prisustvu ministara Vlade Srbije.

Ðinđić je ubijen 12. marta 2003. godine ispred ulaza u Vladu Srbije u Nemanjinoj ulici u Beogradu.

Nebojša Čović kaže da kada govorimo o pozadini ubistva treba pogledati koji političari, tajkuni i policajci su profitirali nakon tog ubistva i konstatuje da je tada ojačao "i albanski lobi".

I danas, 16 godina od ubistva Ðinđića, na mnoga pitanja nisu dobijeni odgovori, što ukazuje da neko ne želi da se utvrde skoro sve činjenice oko tog ubistva, izjavio je Čović, koji je bio jedan od bliskih Ðiđićevih saradnika i jedan od lidera 5.oktobra za "Srpski telegraf".

"Neki nisu smeli, a bogami neki nisu ni hteli da zagrebu. Zbog toga i ne možemo pouzdano da kažemo kakva je bila pozadina", kaže Čović.

"Uz čiju pomoć je albanski lobi takođe jačao nakon ubistva Ðinđića. Znamo da smo tamo krajem 2002, 2003. napravili neki potpuno nov pristup kada je Kosovo i Metohija u pitanju... Ko je od tih političara najviše profitirao od ubistva Zorana Ðinđića?... Koji tajkuni su ojačali posle ubistva premijera, koji su policajci najviše avanzovali posle ubistva i po kojim kriterijumima su im deljena unapređenja?", rekao je Čović.

On kaže da "kad ubiju premijera, sigurno se radi o politici, a ne o kriminalu", i ističe da je morala da se napravi analiza političke zaostavštine koju je vodila tadašnja vlada, odnosno premijer, a time bi se otkrili motivi ubistva.

"Mnogo je pitanja na koja nismo dobili odgovore", zaključuje Čović.

U organizaciji Liberalno-demokratske partije, na čelu sa Čedomirom Jovanovićem, krenula je tradicionalna "Šetnja za Zorana", povodom 16. godišnjice od ubistva bivšeg premijera.

U šetnju su krenuli sa ružama u rukama, a saobraćaj u ulicama kojima šetaju je obustavljen u pravcu kretanja kolone.

Oni će se kratati Dečanskom, Kolarčevom ulicom, zatim kroz Kralja Milana do Londona, odakle će se Ulicom Kneza Miloša, spustiti do Vlade Srbije, gde je Ðinđić ubijen i tu će zapaliti sveće.

XS
SM
MD
LG