Linkovi

Vučić: "Cilj ukidanja dinara na Kosovu je etničko čišćenje Srba, tražimo hitnu sednicu SB UN"


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (AP Photo/Darko Vojinovic)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić (AP Photo/Darko Vojinovic)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da odluka kosovskog premijera Aljbina Kurtija o ukidanju dinara na Kosovu predstavlja "najjači udarac do sada" i tumači je kao "pretnju progonom i proterivanjem Srba." Najavio je da će Srbija tim povodom tražiti i održavanje posebne, hitne sednice Saveza bezbednosti UN.

"Cilj te odluke jeste etničko čišćenje srpskog stanovništa sa teritorije celog Kosova i Metohije ili, kao što piše u Konvcenciji o genocidu - "namerno podvrgavanje" Srba nepodnošljivim uslovima za život. To je ono što čine svakog dana", rekao je Vučić dodajući da "Priština ne može shvati da je važan dijalog".

Kako je rekao - dijalog o normalizaciji se vodi zato što Kosovo nije međunarodno priznata država.

"Problem je jer se Kurti poziva na to da su nezavisna država koja to može, a sa druge strane je jasno da to nisu", tvrdi je Vučić.

On je rekao da će Srbija "dati sve od sebe" da srpski narod opstane na području Kosova i da će biti pronađena rešenja za isplatu novca. Kazao je i da je već isplaćena trećina novca za sva davanja na Kosovu i Metohiji, koja u ukupnoj sumi iznose oko 22 miliona evra.

"Država isplaćuje 31.831 platu zaposlenika na Kosovu, 29.115 penzija, socijalna davanja za 31.586 korisnika, odnosno 2430 stipendija", rekao je Vučić.

Od 1. februara, kako je predviđeno odlukom Centralne banke Kosova (CBK) za plaćanja će se koristiti samo evri - čime je okončana upotreba dinara. Kako je pojašnjeno, to ne znači da će biti kazni za posedovanje valuta sem evra, ali podrazumeva da neće biti dozoljen unos novca ako institucije koje vrše transakciju nemaju licencu CBK.

Komentarišući ovonedeljni sastanak sa ambasadorima zemalja Kvinte, posle kog je javnosti stiglo obaveštenje da bi "svaka formalna reč bila suvišna", Vučić je rekao da je taj sastanak bio težak, ali da Kvinta deli stav Srbije po pitanju ukidanja dinara na Kosovu.

"Sastanak sa Kvintom je bio dobar, ali veoma težak. Bio sam iznenađen veoma korektnim stavom Amerikanaca na tom susretu, što može da se vidi i iz njihovih saopštenja", istakao je predsednik Srbije.

Srbija traži održavanje hitne sednice SB UN

Predsednik Srbije je rekao i da Srbija zahteva održavanje posebne, hitne sednice Saveza bezbednosti UN povodom situacije na Kosovu, zbog početka primene uredbe o platnom prometu kojom se uvodi evro, a isključuje dinar.

"Naš predstavnik pri Misiji UN će u ponedeljak i zvanično podneti zahtev i verujem da će ona biti održana. Mislim da svi shvataju posledice ovakve zločinačke odluke Aljbina Kurtija. Mi ćemo nastaviti svoje konsultacije i u skladu sa tim ćemo tražiti tu sednicu i nećemo odustajati od poštovanja međunarodnih pravnih normi i povelje Ujedinjenih nacija kao najvišeg akta koji reguliše odnose te svetske organizacije i priznatih zemalja širom sveta", poručio je Vučić

Dodao je i da je napsao pismo svim predstavnicima drzava članica Evropske unije (EU), predstavnicima institucija Unije, ali i predsednicima i premijerima svih članica država Saveta bezbednosti, uključujući i Rusiju i Kinu. Kako je rekao - sve njih je obavestio o zabrinutosti zbog stanja na Kosovu i Metohiji.

"U tom pismu ukazujem na sve akte kršenja međunarodnih pravnih normi, na sve eskalatorne poteze koje je Priština preduzela u prethodne dve i po godine. I na to šta je to što Srbija u skladu sa Poveljom UN, Rezolucijom UN i drugim važećim međunarodnim pravnim aktima, potpisanim aktima, zahteva od takozvane međunarodne zajednice", rekao je Vučić.

"Banjska nije pala s neba, istraga u toku"

Komentarišući tezu pojedinih medija u Srbiji da je odluka o ukidanju dinara na Kosovu došla kao "naplata" za prošlogodišnji napad u selu Banjska na Kosovu, Vučić je rekao da je to bio "otpor srpskog naroda koji živi na severu Kosova, za razliku od kosovskih policajaca koji su došli da ih likvididiraju, među kojima su bili Albanci iz nekih drugih delova sveta, pa čak i drugih nacionalnosti".

Kako je naglasio, Srbi sa severa Kosova su imali garancije međunarodne zajednice da ih neće hapsiti zbog barikada u novembru i decembru 2022. godine.

"I onda su oni krenuli da love te ljude, baš kao zečeve. I tada je došlo do pobune ljudi", rekao je.

Istakao je da je istraga u toku i da nadležni organi rade svoj posao.

"Verujem da će u dogledno vreme izaći sa optužnim predlogom, videćemo sa kojim krivičnim delima", zaključio je.

U septembru prošle godine, grupa naoružanih Srba napala je patrolu kosovske policije. U tom napadu ubijena sa trojica napadača i jedan policajac, odgovornost za napad preuzeo je Milan Radoičić bivši potpredsednik Srpske liste bliske Beogradu.

"Molim Vladu da usvoji sve preporuke misije OEBS/ODIHR"

Komentarišući izbore koji su održani 17. decembra, predsednik Srbije rekao je da je "zamolio" Vladu Srbije da usvoji sve što dođe kao preporuka Misije OEBS/ODIHR u vezi sa izbornim procesom, kao i da pozove posmatračku misiju te organizacije da prisustvuje lokalnim izborima na proleće.

"Da se pokaže da ništa ne krijemo i da smo potpuno transparentni i spremni da prihvatimo nadgledanje tih izbora i da pokažemo celom svetu šta je stvarna istina oko održavanja izbora u Srbiji", rekao je Vučić

Ponovio je stav da su izbori održani 17. decembra bili "najčistiji do sada".

"Što se tiče 'pokradenih izbora'- možda su oni (opozicija) nekada krali na izborima, mi sigurno nismo nikada. Poslednji izbori su bili najčistiji od uspostavljanja višestranačja u Srbiji. Sa najmanje prigovora na zapisnik, žalbi, tužbi ili bilo kakvih drugih pravih akata kojima bi se ukazivali na nepravilnosti na biračkim mestima ili u izbornom procesu. Svi u Evropi znaju da nije bilo nikakve krađe izbora", zaključio je Vučić.

Kako su posmatračke misije ocenile izbore?

Parlamentarni i lokalni izbori u 65 opština i gradova, uključujući Beograd, održani su 17. decembra prošle godine u Srbiji.

Od tada u Beogradu protestuje deo opozicije tvrdeći da su bili neregularni, što vlast Srpske napredne stranke negira. Koalicija "Srbija protiv nasilja" zatražila je održavanje novih izbora po fer i demokratskim standardima.

Izveštaji domaćih i međunarodnih posmatračkih organizacija, uključujući misiju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ukazali su da je na izborima bilo izbornih nepravilnosti.

Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) 18. decembra saopštila je da su izbore obeležile neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Posmatračka misija CRTA je objavila da je na dan održavanja izbora došlo do organizovanih migracija koje su uticale na ishod beogradskih izbora.

Deo evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti tokom izbora. Evropska unija i Sjedinjene Američke Države su pozvale nadležne u Srbiji da istraže navode međunarodnih posmatrača.

Vlast predvođena Srpskom naprednom strankom negira da su postojale veće izborne nepravilnosti, uz ocenu da su ovo bili "najčistiji izbori do sada".

Predsednik Srbije se u obraćanju medijima osvrnuo i na projekat "Expo 2027", rekavši da su "postavljeni prvi šipovi", kao i da izgradnja nacionalnog stadiona u Surčinu počinje 1. maja.

Govorio je i o direktnim stranim investicijama, naglasivši da je prethodne godine njihov priliv bio rekordan i da je iznosio preko 4 i po milijarde evra.

U ovom izveštaju korišćeni su i pojeini materijali agencije Fonet.

XS
SM
MD
LG