Linkovi

"1 od 5 miliona": Osloboditi uzbunjivača Obradovića, kucanje na vrata sudova


Skup "1 od 5 miliona" u Beogradu, 14. decembra 2019. (Foto: Ljudmila Cvetković, RSE).
Skup "1 od 5 miliona" u Beogradu, 14. decembra 2019. (Foto: Ljudmila Cvetković, RSE).

Sa 54. antivladinog protesnog okupljanja u organizaciji pokreta "1 od 5 miliona" u Beogradu, zatraženo oslobađanje uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića. Učesnici skupa simbolično su pokucali na vrata zgrade gde se nalaze najviši sudovi u zemlji, najavljujući da će republičkoj tužiteljki Zagorki Dolovac u ponedeljak predati peticiju sa 30.000 potpisa građana koji to traže.

Savo Manojlović, predstavnik Udruženja za zaštitu ustavnosti, rekao je obraćajući se okupljenim građanima "da se nalazimo u sistemu koji čini represiju nad sopstvenim građanima i koji je bolestan".

Prema njegovim rečima, Obradović se pobunio u vremenu "kada su horde zla špartale džipovima bez tablica sa zatamnjenim staklima, uterujući strah, i u vremenu kada su političkim protivnicima razbijane glave".

"Sloboda Aleksandra Obradovića zavisi od svakog od vas. Nemojte misliti da jedan čovek ne može da promeni. Borićemo se za svaku odredbu Ustava i zakona i za slobodu svakog čoveka", poručio je Manojlović.

"Oslobađaćemo instituciju po instituciju. Tražićemo ostavke članova REM-a. Razumemo želju međunarodnih predstavnika da opozicija izađe na izbore. Ali ono što oni neće da trpe u svojoj kući nećemo ni mi u našoj", rekao je Manojlović, osvrnuvši se na rezultate međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima u kojima posreduju predstavnici Evropskog parlamenta.

Okupljeni su na to skandirali 'Ostavke, ostavke'.

Kada se vlast bude promenila, nastavio je Manojlović, neće biti osvete ni prema kome, ali će se stvoriti sistem u kome će se pred zakonom odgovarati za svaku roditeljsku suzu, i Obradovićeve i majki sve dece koja su prebijana i hapšena.

"Nemi govo" Zagorke Dolovac i minut tišine

Pre protesta, društvenim mrežama kružila je najava pokreta "1 od 5 miliona" u kojoj je kao "gost iznenađnjenja" najavljivana republička tužiteljka Zagorka Dolovac.

Učesnici protesta uputili su se nakon obraćanja govornika ka zgradi u Nemanjinoj 9, u kojoj se nalaze Vrhovni kasacioni i Apelacioni sud.

Organizatori su ispred zgrade u kojima su smešteni sudovi najavili Dolovac, nakon čega se ispred mikrofona nije pojavio niko. Nakon nekoliko trenutaka tišine, predstavnik organizatora protesta Miodrag Savić rekao je da to što se čulo, tišina, sve što je Dolovac postigla za sedam godina na funkciji. Građani su nakon toga održali "minut ćitanja za pravdu".

Podsetio je da je Dolovac ćutala kad je rušena Savamala, povodom ubistva Olivera Ivanovića, paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, prebijanja ljudi, a ćuti i sada povodom afera "Jovanjica" i "Krušik".

"I dalje ćuti povodom svega drugog što se događa u ovoj zemlji, svega što će se događati i što se dešava", rekao je Simović.

Nakon "minuta ćutanja za pravdu", učesnici su kucanjem na zatvorena vrata sudske zgrade, kako je objašnjeno, pokušali da probude tužilaštvo da počne da radi svoj posao.

Skup je protekao bez incidenata, uz manje saobraćajne nesporazume, pošto saobraćajna policija nije obezbedjivala trasu kojom su se demonstranti kretali. Ovo je posledica toga što organizatori ne žele da policiju više obaveštavaju o održavanju skupa, nakon što državni organi nisu obelodanili detalje povodom nedavnog napada na organizatora skupa Srđana Marjanovića.

XS
SM
MD
LG