Linkovi

Pomen Oliveru Ivanoviću: "Minut ćutanja za one koji ćute već pet godina"


Pet godina od ubistva Olivera Ivanovića
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Pet godina od ubistva Olivera Ivanovića

Pre pet godina ubijen je lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović.

Kurti: Pucanj u pluralizam Srba

Premijer Kosova Aljbin Kurti poručio je da je pucanj u lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića bio pucanj ne samo u njega, već i u politički pluralizam među Srbima.

"Oliver Ivanović je bio osoba koja je bila posvećena interesima svoje zajednice i grada. Činio je to tako što je bio otvoren, iskren, uvek oštar po pitanjima od značaja, ali se isto tako ophodio sa poštovanjem prema onima sa kojima se nije slagao", poručio je Kurti u video poruci objavljenoj na Fejsbuk profilu Vlade Kosova.

On je dodao da želi da sećanje na Ivanovića živi, kao sećanje na čoveka koji je radio za održivu budućnost i multietničko Kosovo.

"Kosovo će biti posvećeno tome da bude multikulturalno i multietičko društvo u kojem su ljudi bezbedni i osećaju se slobodnim da govore šta misle i da se ophode jedni prema drugima sa poštovanjem čak i ako se ne slažu. Na ovaj način ćemo svi očuvati sećanje na Olivera Ivanovića", poručio je Kurti.

On je istakao da svi koji počine zločin na Kosovu treba da budu privedeni pravdi i da žali što se to još nije dogodilo u slučaju ubistva Olivera Ivanovića.

Na mestu gde je 16. januara 2018. godine ubijen i ove godine održana su dva odvojena pomena.

Prvi pomen Oliveru Ivanoviću počeo je minutom ćutanja tačno u 8:15, na mestu gde je pre pet godina sa šest hitaca u leđa ubijen, ispred prostorija svoje stranke.

“Razlog minuta ćitanja je jer želimo da ukažemo na one koji ćute već pet godina, a znaju sigurno mnogo više od nas o ubistvu, o nalogodavcima i o počiniocima. Prevashodno mislim na pravosuđe Kosova i vlasti na Kosovu, na pravosuđe u Srbiji koje takođe vodi paralelni postupak, a takođe i na međunarodnu zajednicu koja pet godina ćuti na sve to što je sramno”, rekao je prijatelj ubijenog Ivanovića, Dejan Nedeljković.

Pored stotinak građana, članova porodice i prijatelja pomen ubijenom Ivanoviću odali su i predstavnici nekoliko opozicionih stranaka iz Beograda.

“Ovaj zločin nisu uradili ni Srbi, ni Albanci, ovaj zločin su uradili neljudi. Oni su sebe ispisali iz ljudskog roda i ja još jednom izražavam veliko poštovanje za Olivera Ivanovića, za sve što je uradio za srpski narod na Kosovu i Metohiji i poručujem da je Oliver Ivanović živ, danas bi bila drugačija situacija ovde”, rekao je Srđan Milivojević iz Demokratske stranke.

“Nažalost, ne postoji prevelika želja vlasti u Srbiji, i to se videlo u ovih pet godina, da se reši ta misterija, iako verujem da postoji načina i kapaciteta, ali nema volje. I ono što mislim je da svi mi moramo da tražimo i da istrajemo u tome i da nikad ne odustanemo, a to je da pravda bude zadovoljena, da budu otkriveni naručioci ovog zločina, ovog političkog ubistva, da oni odgovaraju za to što su učinili i da to bude poruka da takva stvar ne sme da se dogodi u Srbiji”, rekao je Miroslav Aleksić iz Narodne stranke.

Dva sata kasnije, na istom mestu, paljenjem sveća pet godina od ubistva svog nekadašnjeg lidera obeležili su i predstavnici Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda".

“Mi sa ovog mesta imamo samo jednu poruku, nas interesuje posle pet godina ko je ubio Olivera Ivanovića, ko je naručio njegovo ubistvo. Nećemo prestati da postavljamo to pitanje jer kako bi se nastavila demokratija, vladavina prava na ovim prostorima mora da se pronađe ubica Olivera Ivanovića”, rekla je Ksenija Božović.

Godišnjica ubistva Olivera Ivanovića će biti obeležena pomenima i u Beogradu na Novom groblju, u Aleji zaslužnih građana gde je sahranjen, i crkvi Svetog Marka.

Pomen u severnoj Mitrovici na petogodišnjicu ubistva Olivera Ivanovića
Pomen u severnoj Mitrovici na petogodišnjicu ubistva Olivera Ivanovića

Godišnjica ubistva Olivera Ivanovića obeležena je u Beogradu na Novom groblju, u Aleji zaslužnih građana gde je sahranjen, kao i u crkvi Svetog Marka.

Pomenu u hramu Svetog Save u Beogradu prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, objavio je Vučić na Instagramu.

U slučaju ubistva Olivera Ivanovića, kosovsko tužilaštvo po trećoj optužnici vodi postupak pred specijalnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini.

Optuženi za učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića su - Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović i Rade Basara, dok se Dragiša Marković i Žarko Jovanović terete za zloupotrebu službenog položaja.

I u trećoj, kao i u prethodne dve optužnice spominju se Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, koji su označeni kao vođe kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa ubistvom Ivanovića.

XS
SM
MD
LG