Linkovi

Opozicija izašla sa uslovima za održavanje izbora, građanima ponudila "Sporazum sa narodom"


Opozicioni protest u Beogradu, Foto: Glas Amerike
Opozicioni protest u Beogradu, Foto: Glas Amerike

Predstavnici dela opozicije okupljeni oko Saveza za Srbiju, ali i još nekoliko opozicionih pokreta predstavili su danas dokument koji su nazvali „Sporazum sa narodom“ u kojem se između ostalog obavezuju da neće učestvovati na izborima, ukoliko se ne obezbede fer i pošteni uslovi, i najavljuju da će" napustiti sve skupštine u kojima su ukinuta demokratska načela“.

Kako se navodi se u tekstu koji je upućen medijima, Sporazum od sedam tačaka je odgovor na poziv organizatora protesta „1 od 5 miliona“da opozicija predstavi „jasan plan zdrave državne uprave“ i da napiše kako će građani moći da ih kontrolišu i smene ako ne budu valjali.

Ono što je velika vest jeste da se kompletna opozicija u Srbiji ujedinila oko jedne veoma važne stvari, a to je da u Srbiji više nema izbora dok ne budu fer i pošteni", kaže lider Dveri Boško Obradović.

Ono oko čega se opozicija ujedinila su teme koje već duže vreme muče građane Srbije koji to iskazuju od novembra šetnjom u svim većim gradovima.

Boško Obradović lider Dveri, Foto: Glas Amerike
Boško Obradović lider Dveri, Foto: Glas Amerike

"To pre svega znači – pitanje slobode medija. Druga stvar je sređivanje biračkog spiska. Treća je sprečavanje zloupotrebe biračkog procesa od strane državnih vlasti, dakle sprečavanje pritiska na zaposlene u javnom sektoru da moraju da glasaju za vladajuću stranku, sprečavanje kupovine glasova i svih vrsta ucena,” objašnjava za Glas Amerike Obradović.

Potpisnici teksta se obavezuju da će se suprotstavljati, kako definišu,"nasilju i zaštititi sve ugrožene građane koji se nađu na udaru pesnice vlasti zbog drugačijeg mišljenja“, da će „obelodaniti i preispitati sve akte koji su do sada usvojeni i koje bi, kako kažu, sadašnji nedemokratski režim usvojio, a koji ugrožavaju državne i nacionalne interese“, kao i da će napustiti rad svih skupština u kojima su ukinuta demokratska načela.

Oni navode da će, kada se uspostave uslovi za slobodne izbore, raditi na formiranju jedne zajedničke liste, na kojoj bi pored stranačkih kandidata bili i predstavnici sindikata, strukovnih i građanskih udruženja, studenata, profesora, akademika i javnih ličnosti.

U ovom trenutnku nema normalnih i slobodnih medija, izbora, nema normalne i slobodne parlamentarne skupštinske debate. Jednom rečju, čitav demokratski poredak je urušen. Izbori u Srbiji, na žalost kao i mnogo drugih stvari, ispada da zavise od volje jednog čoveka. To onda nije normalan politički sistem i nije normalan demokratski poredak. To je već autokratija, samovolja ili diktatura,” kaže Obradović za Glas Amerike.

Nakon izbora najavljuje se formiranje "vlade stručnjaka koja ima godinu dana" da uvede definisane sistemske mere, među kojima su - uspostavljanje nezavisnog sudstva, uvođenje specijalnog tužioca za korupciju, organizovani kriminal i trgovinu uticajem, sprovođenje lustracije, ispitivanje porekla imovine, uspostavljanje socijalnog dijaloga, nakon čega će bi bili "raspisani slobodni izbori".

Ističu da će sporazum ponuditi predstavnicima protesta „1 od 5 miliona“, ali i ostalim građanima Srbije, a poručuju da je dokument otvoren za pristupanje drugih potpisnika.

Potpis na dokument stavili su: Osnivači SZS - Dragan Ðilas, Boško Obradović - Dveri, Zoran Lutovac - DS, Nebojša Zelenović - Zajedno za Srbiju, Milan Stamatović - Zdrava Srbija, Borko Stefanović - Levica Srbije, Vuk Jeremić - Narodna stranka, Slaviša Ristić - Narodni pokret Srba sa KiM „Otadžbina", Janko Veselinović - Pokret za preokret, Željko Veselinović - UŠ Sloga. Takođe, sporazum su prihvatili i Jovan Jovanović - Građanska platforma, Zoran Živković - Nova stranka, Sergej Trifunović - Pokret slobodnih građana, Boris Tadić - Socijaldemokratska stranka, Tatjana Macura - Stranka moderne Srbije, kao i samostalne poslanice Ana Stevanović i Marinika Tepić.

XS
SM
MD
LG