Linkovi

Opozicija traži sednicu o izmenama Zakona o rudarstvu, Brnabić "jedva čeka"


Konferencija za novinare opozicionih poslaničkih grupa u Skupštini Srbije (foto: Zoran Mrđa / FoNet)
Konferencija za novinare opozicionih poslaničkih grupa u Skupštini Srbije (foto: Zoran Mrđa / FoNet)

Poslanici opozicionih poslaničkih grupa predali su u utorak Skupštini Srbije zahtev trećine poslanika za zakazivanje vanredne sednice o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koje predviđaju zabranu istraživanja i iskopavanja litijuma na teritoriji Srbije. Predsednica Parlamenta Ana Brnabić prihvatila je taj zahtev i rekla da "lično jedva čeka" tu sednicu.

Inicijativu su potpisali svi opozicioni poslanici, kao i samostalni poslanici, njih ukupno 86, rečeno je na konferenciji za novinare.

"Ovo je jedan od načina da rešimo agoniju u kojoj živimo već godinama. Suština je da je ovo jedno ujedinjenje po pitanju osnovnih prava svakog građanina Republike Srbije, pravo na život, na čistu vodu, čist vazduh i plodnu zemlju, to je ono oko čega se nikada nećemo razilaziti, niti će nas deliti ideologije i različiti programi političkih stranaka“, kazala je poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović i dodala da zakon mora biti na dnevnom redu, po hitnom postupku.

Poslanica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla je da su predložili izmenu Zakona "kojim će se zabraniti rudarenje litijuma, što podržava najmanje tri četvrtine građana Srbije".

"Time se sprečava namera Aleksandra Vučića i njegovih partnera iz privatne kompanije Rio Tinto da od Srbije naprave eksperiment sa trajnim posledicama i prvim ekološkim iseljenicima u Srbiji", rekla je.

Ona je navela da se litijum "ne kopa nigde u Evropi, osim u Portugaliji" gde je, kako je dodala - "zbog litijuma pala vlada".

„Postoje države u Evropi koje godinama najavljuju početak iskopavanja litijuma, ali se ta odluka neprestano odlaže. Nigde na celom svetu ne postoji plan i namera da se rudnik litiuma otvori u naseljenom, plodnom, poljoprivrednom području, kao što je dolina Jadra“, navela je.

Na pitanje novinara da li ova inicijativa znači da opozicija preuzima organizaciju i kontrolu protesta protiv iskopavanja litijuma, Tepić je odgovorila da su organizatori protesta ekološke organizacije i da ih opozijcija u tome podržava, kao što su i te organizacije podržale opoziciju kada je u pitanju predlaganje izmena Zakona.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić kazao je da se zahtev sastoji od dve tačke:

"Prva se odnosi na zabranu iskopavanja litijuma i bora, a druga na formiranje komisije koja bi istražila šta se desilo sa Narodnom inicijativom sa 38.000 potpisa protiv iskopavanja litijuma koja je nestala", dodao je.

Njegov stav je da bi potencijalni ekonomski interes od iskopavanja litijuma bio "na nivou izvoza maline".

Brnabić: Predlog opozicije o litijumu će biti na dnevnom redu, jedva čekam sednicu

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je kasnije na odvojenoj konferenciji za medije da će Predlog izmena i dopuna zakona o geološkim i rudarskim istraživanjima koji je podnela opozicija staviti na dnevni red u skladu sa zakonskim rokovima.

"Lično, ja jedva čekam ovu sednicu, da vidimo zaista ko je za šta odgovoran u ovoj zemlji što se tiče ovog projekta u poslednje 23 godine", rekla je.

Komentarišući zahtev opozicije, Brnabić je rekla da su "građani mogli da svedoče vrhuncu licemerija na političkoj sceni i da se desilo da oni koji su doveli Rio Tinto u Srbiju 2001. godine i koji su im dali istražna prava 2004. godine i promenili zakone 2006. i 2011. godine danas traže zabranu geološkog istraživanja litijuma i bora."

„Oni su Rio Tinto 2012. godine imenom ubacili u Nacionalnu strategiju korišćenja održivih resursa gde su naglasili da je litijum najveće blago Srbije. Ti isti danas traže zabranu geoloških istraživanja litijuma i bora. I želim odmah da kažem da oni ovim ne traže zabranu istraživanja bora i litijuma već praktično traže zabranu svih geoloških istraživanja na teritoriji Republike Srbije“, rekla je i dodala da opozicija "želi da unazadi Srbiju".

Brnabić je kazala i da će pozvati i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da dođe na sednicu i sa poslanicima razgovara o temi iskopavanja litijuma.

U izveštaju su korišćeni pojedini materijali agencije Fonet i portala N1
XS
SM
MD
LG