Linkovi

Protestne blokade puteva u subotu u deset gradova u Srbiji


Sedmi protest "Srbija protiv nasilja" u Beogradu (Foto: VOA/Jovana Đurović)
Sedmi protest "Srbija protiv nasilja" u Beogradu (Foto: VOA/Jovana Đurović)

BEOGRAD - Učesnici protesta "Srbija protiv nasilja" će u subotu, posle kraćeg obraćanja u 18 časova na Trgu Nikole Pašića, krenuti u blokadu autoputa na Autokomandi koja će trajati do 21 čas, najavio je jedan od organizatora, šef poslaničke grupe Zeleno-levog kluba Radomir Lazović, prenosi FoNet.

Lazović je rekao da će saobraćaj biti blokiran u još 10 gradova u Srbiji, a protesti će se održati u više od 20 gradova, i svi će biti sinhronizovani sa Beogradom.

Ovo će biti osmi protest protiv nasilja na kojem građani i deo opozicije traže od vlasti smenu ministra policije Bratislava Gašića i šefa BIA-e Aleksandra Vulina, smenu Saveta REM-a i rukovodstva RTS-a, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi zbog promocije nasilja, ukidanje rijaliti programa, gašenje štampanih medija koji krše novinarski kodeks.

Protesti su izbili nakon dva masovna ubistva u Srbiji početkom maja, u kojima je život izgubilo 18 osoba, uglavnom mladih i dece.

Protestna šetnja u Beogradu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

Trasa kretanja osmog protesta u Beogradu ići će Ulicom kneza Miloša do zgrade Vlade, potom Nemanjinom, preko Slavije i Bulevara oslobođenja do Autokomande, prenosi FoNet.

Poslanik Radomir Lazović je pozvao građane koji prvi stignu do Autokomande da se pomeraju prema Mostarskoj petlji, kako bi svi učesnici protesta mogli da stanu na autoput.

"Ako ne bude ispunjenja zahteva, broj gradova u kojima će uslediti blokade puteva će se povećavati, a ne isključujemo ni druge vrste blokada", poručio je Lazović.

Vlast je do sada ispunila samo dva zahteva protesta: usvojena je ostavka ministra prosvete Branka Ružića i zakazana je sednica Skupštine na kojoj se raspravlja o bezbednosti i problemu nasilja. Sednicu obeležava verbalno nasilje u kojem prednjače predstavnici vladajuće koalicije.

XS
SM
MD
LG