Linkovi

Šef Pentagona: Nova vojna pomoć Ukrajini od 2,3 milijarde dolara


Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin sa ukrajinskim ministrom odbrane Rustemom Umerovom ispred Pentagona (Foto: Reuters/Leah Millis)
Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin sa ukrajinskim ministrom odbrane Rustemom Umerovom ispred Pentagona (Foto: Reuters/Leah Millis)

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin rekao je u utorak da će SAD uskoro objaviti novu vojnu pomoć Ukrajini od 2,3 milijarde dolara, koja će obuhvatati protivtenkovsko oružje, presretače i municiju za "Patriot" i druge protivvazdušne sisteme.

Ostin se u Pentagonu sastao sa ukrajinskim ministrom odbrane Rustemom Umerovom, a najava nove pomoći predstavlja snažan odgovor Vašingtona na zahtjeve Kijeva za pomoć u borbi protiv ruskih snaga u regionu Donjecka, prenosi agencija Asošijeted pres.

"Ukrajina nije sama i Sjedinjene Države nikada neće oklijevati u podršci. Uz oko 50 saveznika i partnera, nastavićemo da obezbjeđujemo ključne kapacitete koji su Ukrajini potrebni da se sada suprostavi ruskoj agresiji i da je odvrati u budućnosti", poručio je Ostin na početku sastanka sa Umerovom.

Šef Pentagona je najavio novu pomoć uoči NATO samita koji će naredne nedelje biti održan u Vašingtonu, dok Ukrajina nastavlja da lobira za vojnu pomoć i članstvo u alijansi.

"Preduzećemo korake da izgradimo most do članstva Ukrajine u NATO-u", rekao je Ostin.

"Nadam se da će Ukrajina uskoro dobiti poziv", odgovorio je ukrajinski ministar.

Sjedinjene Države su ubedljivo najveća podrška Ukrajini tokom više od dve godine otkako je Rusija započela svoju invaziju u punom obimu. Američka vojna pomoć ponovo stiže ukrajinskim snagama nakon nekoliko meseci zastoja u američkom Kongresu.

Zelenski je rekao u video obraćanju kasno u ponedeljak da očekuje da će ovaj mesec "doneti još više snage Ukrajini, posebno u zaštiti našeg neba i postizanju stvarne bezbednosti naše zemlje".

"Oružje velikog dometa, borbeni avioni za Ukrajinu - dovoljnog kvaliteta i količine, i više sistema protivvazdušne odbrane - ključni su faktori koji utiču na ceo tok ovog rata", rekao je Zelenski.

Svakodnevni vazdušni napadi Rusije raketama i dronovima na ukrajinske gradove naterali su Zelenskog da traži više odbrambenih raketnih sistema i da pokuša da ubrza isporuku borbenih aviona za ukrajinske snage.

Ukrajina takođe nastoji da pojača svoju domaću proizvodnju napadačkih dronova i izvodi sopstvene vazdušne napade, posebno ciljajući područja duž granice između Ukrajine i Rusije.

XS
SM
MD
LG